NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Elke dag een nieuwe vulva. En daar kijken 400.000 mensen naar!

11 oktober 2019 • Spitstijd
met Aart en Barbara

Elke dag plaatst de Amsterdamse Hilde Atalanta een nieuwe tekening van een vulva op Instagram. En elke dag kijken daar ruim 400.000 mensen naar. Haar project ‘The Vulva Gallery’ is zo’n succes dat er nu ook een boek is dat al in 60 landen in de winkel ligt: A Celebration of Vulva Diversity.

 

De grote vraag is natuurlijk: WAAROM? Eigenlijk is het antwoord heel simpel, vertelt Hilde in Spitstijd. “Drie jaar geleden hoorde ik van de enorme toename in het aantal schaamlipverkleiningen. Steeds meer jonge vrouwen, sommige van onder de 18, laten zich aan hun vulva opereren omdat ze denken dat ze niet oké zijn. Dat vond ik zo zorgwekkend dat ik dacht daar moet iets aan gedaan worden”.

Hilde ziet de Gallery als een soort viering van de diversiteit van de vulva. “Die diversiteit is er en we zijn er niet zo aan gewend om erover te praten. En in educatieboeken gaat het er ook niet over. Dit project is daar een weerwoord op.” En dat project is een succes want sinds de start plaatste ze al 1200 tekeningen van vulva’s op Instagram en krijgt ze foto’s opgestuurd van vrouwen over de hele wereld. 

 

En de verhalen die daarbij zitten zijn soms mooi en ontroerend, maar ook vaak schokkend. Zo zijn er meerdere verhalen van vrouwen die voor een uitstrijkje bij de gynaecoloog komen en te horen krijgen, ‘je weet dat je iets aan die grote schaamlippen kan laten doen he?’. “Dat vind ik echt verschrikkelijk”, zegt Atalanta, “dat er professionals zijn die je aanraden er iets aan te doen. Vandaar The Vulva Gallery.”

Spitstijd-presentator Aart van Eldik voelt wel een zeker ‘voyeuristisch ongemak’ bij het kijken naar al die tekeningen van het vrouwelijk geslachtsdeel: “ik heb nog nooit zo vaak vulva gezegd op een dag. Wat een dag!” Maar volgens Hilde valt het aantal grappen dat ze om haar oren krijgt behoorlijk mee: “Grappig genoeg helemaal niet. Een grapje kan natuurlijk altijd maar dit is wel een onderwerp dat iedereen aangaat”

Luister hier naar het hele gesprek met Hilde Atalanta. Instagram: @the.vulva.gallery

NH Radio - Spitstijd
met Aart en Barbara
Elke dag een nieuwe vulva. En daar kijken 400.000 mensen naar!
NH Radio - Spitstijd
met Aart en Barbara
Elke dag een nieuwe vulva. En daar kijken 400.000 mensen naar!
Plaats: Amsterdam
Deel dit artikel

Een fragment van Spitstijd
met Aart en Barbara

Iedere maandag t/m donderdag live met het laatste nieuws, De Peiling, HiHaHilarius, nog veel meer Sterke Verhalen en de Vinyl Vrijplaats, waar luisteraars het bijzondere verhaal achter een LP of single vertellen. Contact: [email protected]

Meer van Spitstijd
met Aart en Barbara