NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

“Elk half uur genoeg zonne-energie op de aarde om de gehele mensheid een jaar van stroom te voorzien”

22 oktober 2020 • June tot Twaalf

De roep om te stoppen met fossiele brandstoffen wordt steeds groter. Rob van Hattum, chief science officer bij het Nemo, wetenschapsjournalist en vaste gast van June tot 12 praat ons vandaag bij over de snelst groeiende energievoorziening van de wereld: zonne-energie.  

Er bestaan twee vormen van zonne-energie. Thermische zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie. Thermische zonne-energie maak je gebruik van de warmte van de zon. Fotovoltaïsche zonne-energie  is de elektrische energie die rechtstreeks kan worden opgewekt uit zonlicht door gebruik te maken van een zonnepaneel. “Het licht en de warmte van de zon is de basis van alle energie op aarde. In essentie valt er elk half uur genoeg zonne-energie op de aarde om de gehele mensheid een jaar van stroom te voorzien. Als je het oppervlak van Spanje en Frankrijk in de Sahara vol plaatst met zonnepanelen, kan je de gehele wereld van energie voorzien. We kunnen ondertussen 24 procent van het zonlicht omzetten in bruikbare energie oftewel elektriciteit. Dat is eigenlijk heel bijzonder, want een blad van een boom kan bijvoorbeeld maar 4 procent omzetten. In eerste instantie was deze techniek alleen voor de ruimtevaart beschikbaar, want het was ontzettend duur. Vervolgens heeft Duitsland de industrie een push gegeven, waardoor de zonne-energie een push heeft gekregen.”

Rob van Hattum maakte in 2009 de documentair ‘here comes the sun’ waarin het belang van zonne-energie en de vooruitgang in Duitsland hiermee getoond werd. Naar aanleiding van deze documentaire volgden kamervragen in Nederland, dat ontzettend achter liep op het gebied van zonne-energie. “Momenteel vindt er in Nederland een enorme inhaalslag plaats. We verdubbelen bijna elk jaar qua vermogen, zowel in Nederland als wereldwijd. Het is de snelst groeiende energievoorziening ter wereld. Dat moet ook wel, want we willen van fossiele brandstoffen af.”

De zonne-energie industrie is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. De huidige uitdaging ligt volgens Rob dan ook niet meer in de toevoer van zonne-energie: “De opslag van de energie wordt steeds belangrijker, want je hebt ook energie nodig als het nacht is of bewolkt.”

Nog meer weten over zonne-energie? Kijk dan de documentaire ‘Here comes the sun’ van Rob van Hattum of luister het hele gesprek hieronder terug. 

NH Radio - June tot Twaalf
Rob van Hattum over zonen-energie
NH Radio - June tot TwaalfRob van Hattum over zonen-energie
Te gast: Rob van Hattum
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf