June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

Dyslexie onder controle met de Ron Davis-methode

15 september 2020 • June tot Twaalf

Elk jaar krijgen zo’n 7200 kinderen dyslexie. Ook genoeg volwassenen hebben er last van, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn volgens Marja Steijger. Dyslexie ontstaat bij kinderen als ze moeten leren lezen, maar ze daar eigenlijk nog niet aan toe zijn. Elk kind wordt geboren als beelddenker, maar moet in ons systeem uiteindelijk de stap maken naar redenerend denken. Bij de ene gaat dat sneller dan bij de andere. Marja heeft zelf een man en twee kinderen met dyslexie. Ze vond het onderwerp zo interessant dat ze in de materie dook en nu mensen met dyslexie helpt, dat doet ze onder andere met de Ron Davis-methode.

Ron Davis was zelf enorm dyslectisch en kwam heel moeilijk mee met de klas. Uit een intelligentietest bleek dat hij wel hoogbegaafd was. Pas op zijn twintigste ging hij naar een logopedist om te leren praten. Uiteindelijk is hij ingenieur geworden. Ron ontdekte bij zichzelf de methode om heel gefocust te zijn op een letter of woord, om het zo toch te kunnen lezen. Daardoor verminderde zijn dyslexie heel snel én hielp hij vele andere mensen er van af. 

Marja helpt kinderen en volwassenen die ook last hebben van dyslexie door ze comfortabel met letters te laten voelen. “Voor veel mensen zijn letters verwarrend en lastig. Door het alfabet te kleien in een eigen tempo, raken ze ermee vertrouwd. Ook werkt het om letters te benoemen zoals ze zijn. Vervolgens gaan we aan de focus werken. Het is lastig lezen als je ondertussen aan tien andere dingen tegelijk denkt. Dyslectische mensen zijn vaak creatieve mensen, met veel gedachtes. Als deze geordend zijn, geeft dat rust en gaat lezen veel makkelijker.”

Marja is er heilig van overtuigd dat iedereen met dyslexie beter kan leren lezen en er zelfs ook weer vanaf kan komen. “Je moet alleen de juiste manieren leren om er mee om te gaan.”

NH Radio - June tot Twaalf
Marja Steijger over dyslexie
NH Radio - June tot TwaalfMarja Steijger over dyslexie
Te gast: Marja Steijger
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf