De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

Doe mee met de Nierdaagse!

25 juni 2020 • June tot Twaalf

De Nierdaagse is een speciale week die door de Nierstichting wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor nierziektes. Wouter Langeveld, van de Nierstichting, vertelt enthousiast over de actieweek. “We zagen veel evenementen sneuvelen door corona, we wilden graag iets organiseren dat wel door kon gaan. Zo is de Nierdaagse ontstaan, een wandeluitdaging voor iedereen die van wandelen houdt of aandacht wil vragen voor nierziektes. Tussen 1 en 31 juli dagen we mensen uit om een wandeluitdaging voor zichzelf te stellen. Bijvoorbeeld 2 keer 5 kilometer lopen. Maar als je 50 kilometer wil lopen mag dat natuurlijk ook!”

Door middel van sponsors wordt er geld ingezameld voor de Nierstichting, maar je mag ook meelopen zonder sponsoren. Aandacht voor nierziektes alleen al is erg belangrijk. Ron Gansevoort is nefroloog bij het UMC in Groningen. Ook hij benadrukt het belang van gezonde nieren. “Zo’n dertig jaar geleden zagen we veel mensen met klassieke nierziekten. Tegenwoordig zien we veel mensen voorbij komen met ‘lifestyle’ ziekten. Dat komt door ongezond en zout eten. Ook een hoge bloeddruk is slecht voor de nieren.”

Nieren zijn belangrijk om afvalstoffen kwijt te raken. Als de nierfunctie het slecht doet, is de nierdialyse een optie. Maar dat is een zware behandeling. Ron: “Mensen die aan de dialyse moeten, doen dat vaak drie keer per week. Dat is heftig, want na zo’n behandeling zijn ze bekaf. Dat beïnvloed de levenskwaliteit ontzettend. De volgende dag knappen ze wel op, maar de dag daarna moeten ze alweer.”

De Nierstichting is bezig met de ontwikkeling van een draagbare kunstnier, dit zou voor mensen die aan de dialyse moeten een uitkomst zijn. Hier is nog veel onderzoek voor nodig, neem een kijkje op www.nierdaagse.nl om de Nierstichting ook te steunen.

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf