My Generation
Nu op NH Radio:
My Generation

De wereld van de Koi

Koi
11 september 2019 • Hi-Ha-Hilarius

De Koi-Karper! Bij het schrijven begaan we eigenlijk al de eerste fout, de officiële benaming van deze vis moet namelijk zijn Nishikigoi. Maar ja, wij Nederlanders korten wel vaker dingen af.

Er zijn weinig dieren waar zoveel mysterie omheen hangt als de ‘Koi’. Een enorm populaire vis voor siervijvers en dé nationale trots van Japan. De één nog duurder dan de ander.  In principe verdient alleen koi, die in Japan gekweekt wordt de term ‘Japanse koi’. Hoewel Niigata nog altijd een van de belangrijkste koiproducerende districten is, zijn de gebieden rond Yamanashi en Hiroshima sterk in opkomst. Kweekvarianten uit Europa en uit Israël, die in populariteit groeien, worden respectievelijk Eurokoi en Israëlische koi genoemd. Onze Sjoerd Hi-Ha-Hilarius! is al jaren onder de indruk van deze vis. Om alles te weten te komen ging hij daarom naar dé Koi-expert van Nederland, Rinus de Groot in Purmerend.

 

Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van.

Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius