Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

De ui-tip van deze week!

19 september 2020 • De Agenda

Deze week een lekker bijgerecht: Balsamico uien. Lekker bij een goed stuk vlees, een risotto, of voor een keer bij de borrel! Je kunt deze uien eventueel een dag van tevoren bereiden en dan op de avond zelf even verwarmen, ideaal voor als je gasten op visite hebt en niet te lang in de keuken wil staan. Gouden tip: neem een lekkere stroperige balsamico, dit geeft het lekkerste resultaat.

Wat heb je nodig (uitgaande van 6 personen)?

  • 6 middelgrote uien

  • 75 ml balsamico

  • 4 takjes tijm

  • 3 el bouillon

  • 2 el honing

  • 1 el olijfolie

  • 1 klontje roomboter

  • Snufje peper en zout

Verwarm de oven voor op 210˚C en vet een ovenschaal in met boter of olie. Meng in de ovenschaal de olijfolie, balsamico, bouillon, honing, een beetje peper en zout met elkaar. Voeg een klontje boter toe.

Verwijder de schil van de uien maar laat het kopje en kontje eraan zitten. Snijdt de uien vervolgens doormidden en leg ze met de ‘snijkant’ naar beneden in de ovenschaal. Bedek de schaal met aluminiumfolie, zet hem in de oven en bak de uien 30 minuten goudbruin. Haal de schaal dan uit de oven en draai de uien voorzichtig om met een tang.

Zet de schaal (nu zonder aluminiumfolie) weer in de oven en bak de uien nu in ongeveer 25 minuten totdat de uien mooi donker geworden zijn en het vocht is gekaramelliseerd. Serveer de uien warm met een takje tijm erop.

Mocht je dit nu bij rundvlees serveren, gebruik dan een runderbouillon. Zo niet, dan kan je ook een kippenbouillon of groentebouillon gebruiken.

Heb je zelf nog een ui-tip? Laat het ons weten! Stuur een mail naar: [email protected].

Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda