Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio: Muziek voor volwassenen

Zelf je belastingaangifte doen kan je geld besparen

28 februari 19 • De Peiling

Hoewel de Belastingdienst zijn best heeft gedaan om de aangifte makkelijker te maken, besteedt 40 procent van de mensen het klusje toch liever uit aan aan expert. Onverstandig, vindt de Consumentenbond, want door zelf aangifte te doen kunnen mensen juist geld besparen.


Stofzuigen

Bijna een op de drie Nederlanders vult liever zijn belastingaangifte in dan dat hij het huis stofzuigt. Dit is een van de opvallende conclusies in een vandaag te verschijnen onderzoek van de Belastingdienst. Aanleiding voor dit onderzoek: vanaf morgen tot 1 mei kunnen miljoenen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen. De meeste mensen zullen niet staan te springen maar héél erg vinden we het kennelijk niet.

Uitbesteed

Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat 4 van de 10 mensen het doen van de belastingaangifte de afgelopen jaren één of meerdere keren heeft uitbesteed. Voornaamste reden om de belastingaangifte uit handen te geven is de angst om belastingvoordeel te laten liggen of bij een foutje een boete te krijgen. “Niet nodig”, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. “Als de situatie eenvoudig is, kan je het prima zelf.”

Geld uitsparen

Eenvoudig is volgens de Consumentenbond inkomen uit loondienst of pensioen, mogelijk een koophuis, zonder bijzondere omstandigheden. “Dan is het zo makkelijk dat je echt geen expert nodig hebt”. Veel gegevens zoals loon, spaargeld en hypotheek zijn tegenwoordig al vooraf door de belastingdienst ingevuld. Die gegevens hoef je alleen nog maar te controleren. Door het zelf te doen spaar je het geld voor een externe deskundige uit. Die kosten kunnen variëren van een paar tientjes tot honderd, honderdvijftig euro, schat de Consumentenbond.

Haastige spoed

Miljoenen Nederlanders doen al in de eerste week van maart aangifte. Maar het heeft voordelen om de klus een week of twee uit te stellen. In de eerste weken van maart ontdekt en herstelt de Belastingdienst vaak fouten in online aangifte. Daarom wordt aangeraden te wachten met  aangifte doen tot de tweede helft van maart.

Wat doe jij?

Doe jij je eigen belastingaangifte of besteed je het uit? Bij wie klop je aan voor hulp? Een duurbetaalde deskundige of die handige neef? We horen het graag van je!
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder