NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: winter- en zomertijd afschaffen?

24 oktober 2019 • De Peiling

Het is komend weekeinde weer zover: de wintertijd gaat in. De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje terug. Een uurtje extra nachtrust is natuurlijk geen probleem, maar zijn zomer- en wintertijd nog wel van deze tijd? Of moeten we dat gedoe gewoon afschaffen?

De zomertijd werd in 1916 voor het eerst in Europa ingevoerd, maar werd in 1946 weer afgeschaft. In 1977 werd het systeem opnieuw ingevoerd, maar de Europese Commissie denkt al een paar jaar na over het opnieuw afschaffen van de zomertijd. Maar een besluit daarover wordt pas in 2021 genomen.

Standaardtijd
De wintertijd is feitelijk onze standaardtijd, de zomertijd is bedacht om energie te besparen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het effect van de zomertijd helemaal niet zo groot is. Het RIVM pleit ervoor om de wintertijd gewoon het hele jaar aan te houden.

In stapjes
De overgang van wintertijd naar zomertijd heeft het meeste effect op onze biologische klok. Hoogleraar Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam raadt mensen aan om de klok dan in twee stappen van een half uur te verzetten. Je went dan makkelijker aan de overgang, maar het is ook een heel gedoe.

Wat vind jij?
Moeten we de wintertijd gewoon het hele jaar door aanhouden of ben je juist heel blij met het verschil tussen zomertijd en wintertijd? Laat het ons weten!

 


Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling