Adres Onbekend
Nu op NH Radio:
Adres Onbekend

De Peiling: Wat zet jij met kerst op tafel?

23 december 2019 • De Peiling

Wordt het weer gezellig gourmetten dit jaar of zet jij met kerst iets anders op tafel? Is een vegetarisch kerstmenu een optie? We horen graag jouw plannen voor het kerstdiner.

Vegetarische ophef
Vorig jaar ontstond er wat ophef toen de Allerhande van Albert Heijn uitpakte met een vegetarisch kerstmenu. De Allerhande deed dit jaar onderzoek naar trends en koopgedrag rondom de decemberperiode om uit te vinden wat Nederland het allerliefst eet met kerst.

Klassiekers en tradities
Uit dat onderzoek blijkt dat we het liefst kiezen voor ultieme kerstklassiekers, zoals bijvoorbeeld gourmetten. Voor ruim de helft (56 procent) van Nederlanders draait het om klassieke gerechten en tradities. Zes op de tien geven aan nooit uitgekeken te raken op klassieke gerechten. Sterker nog, 51 procent hoopt dat ook dit jaar diezelfde traditionele kerstgerechten weer op tafel staan.

Gezond kerstmenu
Behoorlijk gezond zijn de kerstmenu’s die het Voedingscentrum online heeft gezet. “Het zijn gerechten die je snel en gemakkelijk kunt bereiden”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum in het AD. Het ene menu is heel Nederlands met onder andere garnalen en doperwtensalade en rucolasoep. Het menu met de smaken van het Midden-Oosten bevat onder meer gegrilde aubergine en bananenijs met pistachenoten. “De groenten staan centraal en de Schijf van Vijf vormt de basis.”

Weinig verspillen
“Uit angst geen goede gastheer of -vrouw te zijn koop en kook je met kerst al gauw te veel”, zegt Schutte. Zonde om al dat eten weg te gooien. “Koop daarom voor 27 december geen eten”, zegt Schutte, maar doe de dag na kerst een ‘gour-met-je-restjes'”.

Wat doe jij?
Weet jij al wat je gaat eten met kerst? Kook je zelf of ga je ergens eten? Wat staat er op tafel? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected]nl.
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling