NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Wanneer zijn kinderen te oud voor Sint Maarten?

11 november 2019 • De Peiling

Krijgt een zingende 12 of 13 jarige vandaag van jou een snoepje aan de deur? Wanneer zijn kinderen te oud om Sint Maarten te lopen? En wat deel jij eigenlijk uit vanavond?

Populair feest
Sint Maarten wint aan populariteit. Niet alleen op het platteland in Noord-Holland, maar ook in kinderrijke wijken als IJburg bij Amsterdam komen kinderen vanavond met een lampion aan de deur een liedje zingen.

Oorsprong
Sint Maarten is van oorsprong een katholieke feestdag, waarop de heilige Martinus wordt herdacht. hij gaf een verkleumde bedelaar de helft van zijn mantel. Martinus werd gekozen tot bisschop, maar vond zichzelf niet waardig genoeg. Hij verstopte zich en werd gezocht met lichtjes, vandaar dat kinderen nu met lampionnen langs de deuren gaan.

Lopen vanaf een jaar of 3
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst Sint Maarten lopen is 3 jaar. Er komt natuurlijk ook een moment waarop ze te oud zijn om langs de deuren te gaan.

Grote slungels
Erger jij je aan grote slungels die een liedje afraffelen om maar zo snel mogelijk weer door te kunnen naar de volgende bak met snoep? Of zijn kinderen van alle leeftijden welkom; jong en al wat ouder? Wat heb je eigenlijk in huis gehaald om uit te delen? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling