Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

De Peiling: Vind jij het hoog tijd voor een korte strenge lockdown?

13 oktober 2020 • De Peiling

Stevig ingrijpen met een korte strenge lockdown van een paar weken, is nodig om het coronavirus onder controle te krijgen. Horeca en musea dicht. Thuis geen visite ontvangen en in je eigen stad of dorp blijven.Dat zegt het Redteam; een groep onafhankelijke wetenschappers die het kabinet adviseert over coronamaatregelen. Vind jij dat het kabinet dit advies moet volgen?

Hamerslag
Volgens het Redteam is er nu een stevige hamerslag nodig om verspreiding van het coronavirus af te remmen. De maatregelen die de afgelopen weken zijn genomen hebben onvoldoende effect. Die maatregelen moesten de mobiliteit van mensen verminderen, maar dat is nauwelijks gebeurd. Het wordt steeds drukker op de corona-afdelingen van ziekenhuizen.

Wat is het Redteam?
Het Redteam is een groep van 12 onafhankelijke wetenschappers die het kabinet gevraagd en ongevraagd van advies dienen. Ze kwamen in beeld toen het kabinet ze vroeg het coronabeleid van voor 1 september te evalueren. Bij overheidsorganisaties en in het bedrijfsleven worden Redteams ingezet om kritisch naar een organisatie te kijken en andere zienswijzen en oplossingen aan te dragen.

Volop onderweg
Het Redteam keek hoeveel parkeerkaartjes er zijn gekocht en hoe vaak mensen een routeplanner hebben geraadpleegd na de vorige persconferentie van premier Rutte. Dat nam amper af. Ook werd er nog volop gebruik gemaakt van mobiel dataverkeer op telefoons. Dat had flink af moeten nemen als mensen thuis werken, zo min mogelijk de deur uit gaan en van hun eigen wifi gebruik maken.

Strenge maatregelen
Door nu een korte strenge lockdown in te voeren hoopt het Redteam dat langdurige maatregelen niet nodig zijn. Er wordt onder andere voorgesteld om het bezoek aan verpleeg- en verzorgingshuizen weer tijdelijk te verbieden, de horeca en musea te sluiten,  thuis geen visite meer ontvangen, en alleen de hoognodige reizen te maken, maar dan alleen in eigen stad of dorp.

Persconferentie
Het kabinet zal dinsdagavond nieuwe maatregelen aankondigen in een poging het oplopende aantal coronabesmettingen weer in te dammen. Welke adviezen van het Redteam worden overgenomen is niet duidelijk. Er is al wel uitgelekt dat een algehele sluiting van de horeca dreigt en dat reizen met het openbaar vervoer beperkt wordt tot essentiële reizen.

Wat vind jij?
Zie jij zo’n korte stevige lockdown als een hoognodige ingreep of denk je dat we met minder strenge maatregelen ook goed uit de coronacrisis komen? We horen graag hoe jij daarover denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling