De Ontbijttafel
Nu op NH Radio:
De Ontbijttafel

De Peiling: Vind jij dat gemeenten noodlijdende zwembaden moeten redden?

24 augustus 2020 • De Peiling

Veel zwembaden in Noord-Holland hebben het zwaar. Voor de coronacrisis was het al geen vetpot en nu kampen ze door veel lagere bezoekersaantallen met grote verliezen. Een flink aantal zwembaden staat het water aan de lippen. Vind jij dat gemeenten deze noodlijdende zwembaden moeten redden?

Bijna geen winst
Volgens Teun van Etten, voorzitter van de werkgeversvereniging voor zwembaden en exploitant van zwembaden in Schagen, Heiloo en Langedijk, is het niet gek dat zwembaden het zwaar hebben. “Zwembaden maken bijna geen winst”, legt hij uit. “Het is net als een sportschool. Op het moment dat een zwembad twee maanden geen inkomsten heeft, wordt het heel lastig het hoofd boven water te houden.”

Terugloop inkomsten
Eva Rusman, operationeel manager bij Optisport, groot exploitant van zwembaden in onder meer Amsterdam, Almere, Hilversum, Huizen, Hoorn en Zwaag, herkent dit maar al te goed. “Het zwembad moest warm blijven; de huur betaald worden. De schade is gewoon enorm. Wij hebben over de gehele periode, dus vanaf sluiting tot heden, veertig procent minder inkomsten”, zegt Rusman enigszins verslagen. “De verliezen van de afgelopen maanden verdienen wij nooit terug.”

Financiële tegemoetkoming
Volgens Teun Van Etten beseffen gemeenten hoe belangrijk zwembaden zijn. “Zeker nu de laatste tijd berichten zijn van kinderen die verdrinken en nu meer dan eens door corona een beroep wordt gedaan op onze vitaliteit.” Zijn ervaring is dat bij gemeenten het begrip voor de problemen over het algemeen groot is en er bereidwillig wordt gekeken naar een financiële tegemoetkoming.

Wat vind jij?
Kom jij nog wel eens in het zwembad? Vind je dat gemeenten met geld over de brug moeten komen om noodlijdende zwembaden te redden? Ook gemeenten kunnen hun geld maar één keer uitgeven dus mogelijk moet er dan ergens anders op beknibbeld worden.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling