Studio Bijlo
Nu op NH Radio:
Studio Bijlo

De Peiling: ‘Vervang uitkering door basisbaan’

15 januari 2020 • De Peiling

De overheid moet investeren in goed werk en een basisbaan voor werklozen, in plaats van mensen een uitkering geven. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR). Vind jij zo’n basisbaan een goed idee?

Werk is belangrijk
Volgens de WRR is werk belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen en goed voor de samenleving.  Daarom is het niet wenselijk dat mensen langdurig werkloos blijven. Meer dan een miljoen Nederlanders kunnen op dit moment geen werk vinden, terwijl ze dat vaak wel willen. Door middel van een basisbaan kunnen zij volgens het adviesorgaan toch een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Nauwelijks scholing
‘Mensen zonder werk krijgen nu nauwelijks scholing of persoonlijke begeleiding. En dat terwijl het hebben van werk zo belangrijk is voor het welbevinden van mensen, en voor de sociale samenhang in ons land”, schrijven de onderzoekers.

Onafhankelijk advies
De WRR brengt onafhankelijk advies uit aan de regering. Dat advies kan worden gebruikt voor toekomstig regeringsbeleid. “Als werk psychologisch en sociaal zo belangrijk is, kunnen we mensen niet ‘afschepen’ met een uitkering.” Daarom adviseert de WRR om de basisbaan in te voeren.

Melkertbaan
Er is in het verleden al eerder een initiatief geweest om mensen aan het werk te krijgen: de melkertbaan. De melkertbaan werd in 1994 ingevoerd en vernoemd naar de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ad Melkert.  De grootste kritiek op de melkertbanen was dat de gesubsidieerde werknemers nauwelijks doorstroomden naar reguliere werk. In 2004 werden de melkertbanen weer afgeschaft.

Wat vind jij?
Woensdagavond presenteren de onderzoekers hun bevindingen aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat vind jij van het plan om werklozen een basisbaan te geven in plaats van een uitkering?

 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling