Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: ‘Verplicht een openbare bibliotheek in elke gemeente’

11 februari 2020 • De Peiling

De Raad voor Cultuur adviseert het kabinet in de wet te verplichten dat iedere gemeente een openbare bibliotheek moet hebben. Gemeenten beknibbelen op bibliotheken. De Raad noemt dat een kwalijke zaak. Vind jij het een goed idee; zo’n verplichte bibliotheek?

Afhaalpunt
Niet iedereen kan in de eigen gemeente naar een goede bibliotheek en dat is een kwalijke zaak. Dat zegt de Raad voor Cultuur in een nieuw advies aan het kabinet. Inwoners moeten naar een andere gemeente of kunnen terecht bij een afhaalpunt of bij een bibliotheekbus. Educatie, ontmoeting, debat en mogelijkheden om kennis te maken met kunst en cultuur worden daar niet geboden.

Ongerust
De Bibliotheekwet van 2015, die die toegang juist moest verzekeren, werkt onvoldoende. De raad is extra ongerust omdat het volgens recent onderzoek slecht is gesteld met het lezen door middelbare scholieren. Een mail van de overheid, een handleiding, een brief van school over een sportdag; bijna een kwart van de 15-jarigen in Nederland leest zó slecht dat ze dat soort teksten niet goed snappen.

Minder geld
In 2018 besteedden gemeenten gezamenlijk 407 miljoen euro aan openbare bibliotheken. Dat is 19 procent minder dan in 2010. De cultuurraad vreest dat gemeenten de komende jaren nog minder geld aan de bibliotheken zullen uitgeven. De lokale huishoudboekjes staan onder druk, onder meer doordat gemeenten allerlei zorgtaken van het Rijk hebben overgenomen.

Verplicht
Het adviesorgaan zegt dat in de wet verankerd moet worden dat elke gemeente de plicht heeft om een eigen openbare bibliotheek aan te bieden. De raad wil ook meer aandacht voor het opleiden van nieuwe bibliotheekmedewerkers. Het personeelsbestand vergrijst en vrijwilligers zijn vaak gepensioneerde personeelsleden. Daarnaast zou er extra budget moeten komen voor programma’s om het lezen via bibliotheken te stimuleren bij de allerjongsten.

Wat vind jij?
Ben jij het eens of oneens met het advies dat iedere gemeente verplicht wordt om een bibliotheek open te houden? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling