De Peiling
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: ‘Verlaag de btw op groenten en fruit zodat mensen gezonder gaan eten’

6 oktober 2020 • De Peiling

Groenten en fruit moeten goedkoper worden. Dat vinden telers en verkopers van groenten en fruit. Ze bieden de Tweede Kamer vandaag een petitie aan om de btw op hun producten te verlagen naar 5 procent. Ze willen op die manier een gezonde leefstijl promoten. Is dat een goed idee ja of nee?

Btw verhogen
De belasting op groenten en fruit was jarenlang 6 procent. Het kabinet verhoogde in 2019 de btw naar 9 procent. Een beslissing waar veel kritiek op kwam. Voedselwaakhond  Foodwatch waarschuwt voor de afnemende groente- en fruitconsumptie onder Nederlanders. Een volwassene eet gemiddeld 113 gram fruit per dag en 139 gram groente per dag. Dat ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid in de Schijf van Vijf, die 250 gram groente voorschrijft.

Btw verlagen
Telers en verkopers van groenten en fruit bieden vandaag duizenden handtekeningen aan in Den Haag en pleiten voor een verlaging van het btw-tarief naar 5 procent. De petitie wordt onder andere gesteund door BN-er Katja Schuurman, die tegenwoordig op het Noord-Hollandse platteland in Uitdam woont.

Koop bij de boer
Mensen die nu al iets voordeliger uit willen zijn met hun groenten en fruit kunnen rechtstreeks bij een boer spullen kopen. Op de website productenvandeboer.com zijn meer dan 50 Noord-Hollandse boeren te vinden, van Texel tot ‘s Graveland. Sommige boeren verkopen hun spullen ook online.

Wat vind jij?
Moet de btw op groenten en fruit omlaag ja of nee en eten we dan ook echt meer bospeen, bananen en prei? Of komen we nog steeds met een kar vol ovenbitterballen en ribbelchips de supermarkt uit?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling