NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Verkoop energiecontracten aan de deur verbieden?

14 november 2019 • De Peiling

Energiemaatschappijen gaan inzetten op huis aan huis verkoop nu ongevraagde telefonische verkoop verboden wordt. Deurverkoop is amper te controleren en levert nu al honderden klachten op van gedupeerden. “Dit wordt een puinzooi”, waarschuwen kenners uit de verkoopbranche. Ben jij voor een verbod?

Focus op deurverkoop
Energiebedrijf Vattenfall (voorheen Nuon) werft volgens een memo, in bezit van het AD, nu al jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe klanten op de stoep. In een interne e-mail van na de zomer rept het bedrijf over ‘onze focus op door-to-door (deur tot deur)’.

Misstanden
Het gebrek aan controle op deurverkoop leidt geregeld tot misstanden. Het AD kreeg inzage in honderden klachten, onder meer over Vattenfall-verkopers die zich voordoen als ‘tariefcontroleur’ of ‘netbeheerder’. Ze spiegelen geregeld verbruikskosten bewust lager voor. “Dit wordt een puinzooi”, meldt de bron binnen de deur tot deur-verkoop aan de krant. hij wijst er -net als andere kenners- op dat het juist aan de deur gemakkelijk is te rommelen.

Verbod
In de politiek klinkt een roep om maatregelen. In verschillende gemeenten pleiten partijen voor een verbod op deurverkoop, desnoods via de algemene politieverordening (APV). D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is ook kritisch: “Wij willen dat verkopers alleen mogen aanbellen bij mensen die vooraf aangeven dat op prijs te stellen. Nu telefonische verkoop aan banden wordt gelegd, willen we niet de sluizen openzetten voor verkopers die klanten te makkelijk kunnen misleiden.”

Wat vind jij?
Ben jij een meester in het afwimpelen van verkopers aan de deur of kost nee zeggen moeite? Moet dit soort huis-aan-huis verkoop verboden worden ja of nee?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling