Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Verdubbeling medicijntekort, apothekers luiden noodklok

21 januari 2020 • De Peiling

Van de anticonceptiepil tot medicijnen voor Parkinson-patiënten; er is in Nederland een steeds groter tekort aan geneesmiddelen bij de apotheek. Vorig jaar verdubbelde het aantal medicijnen dat langere tijd niet leverbaar was. Heb jij daar wel eens mee te maken gehad?


 

Drie maanden niet leverbaar
In 2019 waren 1492 middelen 14 dagen of langer niet beschikbaar. Naast de anticonceptiepil en Parkinson-middelen is er is vooral een tekort aan crèmes voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en aan geneesmiddelen voor de behandeling van maagklachten.Uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP blijkt dat een tekort vorig jaar gemiddeld 96 dagen duurde – ruim drie maanden dus.

Oorzaken
Volgens het KNMP heeft het tekort verschillende oorzaken. Zo zijn er onder meer problemen met de productie, distributie en de kwaliteit. Ook staat Nederland achter in de rij als de productie van geneesmiddelen in het buitenland weer op gang komt. “Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied”, aldus de KNMP. De organisatie pleit er dan ook voor de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa, omdat Nederland nu erg afhankelijk is van de productie in onder meer India en China.  

Bittere pil
Apothekers organiseren acties om op eigen wijze aandacht te vragen aan het groeiende probleem van de tekorten. Zo startte apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland een actie met lege doosjes: ‘de bittere pil’.  De klant krijgt naast zijn geneesmiddelen een leeg doosje mee, met daarop een etiket waarmee aandacht voor het probleem wordt gevraagd.

Noodklok
Met de bittere pillendoosjes wil apotheker Chris Sindhunata bewustwording voor het medicijntekort creëren. hij zegt tegen consumentenprogramma Radar: ‘Wij willen zo meer aandacht voor het groeiende probleem vragen. Het tekort is alleen maar heftiger geworden en dat merken wij in de praktijk. We hebben vaak te maken met boze reacties. Door ons wordt achter de schermen hard gewerkt om het geneesmiddelentekort op te vangen. Een apotheek is daar gemiddeld 17,5 uur per week aan kwijt. Deze tijd kan niet worden besteedt aan zorg. Je kan wel stellen dat wij als apothekers de noodklok luiden.’

IJzeren voorraad
Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport kondigde ruim een jaar geleden een minimale medicijnvoorraad aan; de ‘ijzeren voorraad’, maar daar is nog niets van terecht gekomen. De minimale voorraad van ongeveer vijf maanden moet ervoor zorgen dat een bepaald medicijn bij een tekort nog geleverd kan worden. Het plan kost zo’n 25 miljoen euro. “Ik ben natuurlijk blij dat de minister actie onderneemt om de tekorten terug te dringen”, zegt apotheker Sindhunata. “Maar het duurt zeker twee jaar voordat zijn plan werkt. Voor nu is het dus dweilen met de kraan open.”

Wat vind jij?
Heb jij wel eens te maken gehad met medicijntekorten bij de apotheek? Hoe is dat opgelost? Kreeg je een alternatief middel dat net zo goed werkte of was het wachten tot jouw eigen medicijn weer leverbaar was?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling