De Peiling: Vakbond CNV wil 30-urige werkweek voor iedereen

16 december 2019 • De Peiling

Het CNV wil dat er een einde komt aan de werkweek van 36 tot 40 uur. Een werkweek van 30 uur moet de norm worden. Dat zou bij werknemers ziekteverzuim en burn-outs voorkomen en een betere balans mogelijk maken tussen werk en privé. Goed idee ja of nee?

Werknemers op omvallen
Vakbond CNV hield een onderzoek waaraan zo’n 3000 werkenden meededen. Bijna de helft van hen (45 procent) heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 58 procent wil meer tijd voor zijn of haar privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk. 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, concludeert het onderzoek.

Ziekmakend
“We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem”, zegt de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen.”

Zelfde salaris
De CNV-voorman verwacht dat werknemers voor de kortere werkweek wel hetzelfde salaris kunnen behouden. Minder ziekteverzuim leidt tot lagere kosten voor werkgevers, zegt Fortuin. Ook kunnen loonsverhogingen worden vervangen door meer vrije tijd.

Werkgevers zijn tegen
Werkgevers reageren afwijzend op het idee. Zij zeggen dat er door krapte op de arbeidsmarkt juist behoefte is aan een langere werkweek. Het plan gaat ook lijnrecht in tegen de oproep die het kabinet vorige week deed om minder in deeltijd en meer voltijds te werken. Dat moet helpen om personeelstekorten in talloze sectoren als de zorg en het onderwijs terug te brengen.

Wat vind jij?
Lijkt het jou wat, die 30-urige werkweek? Hoe zien of zagen jouw werkweken er uit? Was dat te combineren met zorgtaken en andere verplichtingen? Bleef er ook nog wel eens tijd over voor leuke dingen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

We voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. De Peiling is maandag tot en met donderdag van zes tot zeven ‘s avonds te horen. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling