De Peiling: Topman Connexxion wil passagiers en pakketten samen in een bus

5 maart 2020

Streekvervoerder Connexxion gaat nog dit jaar op het platteland een proef doen met het bundelen van reizigers en pakketjes om lege bussen terug te dringen. “We gaan praten met bezorgdiensten om samen efficiënter te kunnen werken. Ook zij rijden in de regio vaak met halfvolle busjes”, aldus Connexxion-baas Pier Eringa. Goed idee ja of nee?

Kop van Noord-Holland
De Connexxion topman denkt in eerste instantie aan experimenten in de kop van Noord-Holland en in Zeeland, waar dit probleem volgens hem zeer reëel is. “Ik neem het voortouw om op korte termijn om de tafel te gaan met geïnteresseerde marktpartijen. Er zullen ongetwijfeld juridische bezwaren opduiken voor het bundelen van mensen en goederen, maar daar ben ik niet bang voor. Met bepaalde aanpassingen aan onze bussen moet dat geen problemen opleveren”, zegt hij in De Telegraaf.

Ook in de stad
Hij gaat nog een stap verder. “Ook in drukke stadscentra is het verstandig om passagiers en pakketten zo veel mogelijk te bundelen, zodat filevorming en verstoppingen afnemen. Al die bestelbusjes lopen nu uit de hand. Het ov heeft al een goed vertakt netwerk in steden, daar kun je samen wat mee”, vindt Eringa.

Klachten over rijgedrag
Eind vorig jaar kwamen er bij Veilig Verkeer Nederland veel klachten binnen over het rijgedrag van pakketbezorgers die te hard zouden rijden en midden op straat parkeren om een pakje af te leveren. 

Wat vind jij?
Op het platteland zijn veel busdiensten de afgelopen jaren verdwenen of veel minder gaan rijden. Is pakketjes bezorgen met de streekbus daar een mooie oplossing voor, die meteen een eind maakt al die busjes van pakketbezorgers die nu het verkeer soms onveilig maken? We horen graag hoe jij daarover denkt.

Deel dit artikel