Radio Ritmundo
Nu op NH Radio: Radio Ritmundo

Tieners slapen slecht door hun mobiele telefoon

6 maart 19 • De Peiling

Tieners zitten zo vaak ‘s avonds op hun smartphone dat ze er slaapproblemen door krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar het schermgebruik van jongeren vlak vóór de nachtrust.


Lang op een scherm

Nog even een filmpje kijken in bed op of een spelletje spelen op de telefoon. Voor veel tieners is het vaste prik. Van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar gebruikt 22 procent dagelijks een lichtgevend scherm in de avond. Onder pubers (13 tot 18 jaar) is dit zelfs 83 procent. Vaak neemt het gebruik in de avond ook aanzienlijke tijd in beslag; meer dan twee uur.

Slaapgebrek

Door het schermgebruik stellen jongeren hun slaap uit, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook worden de tieners door het gebruik van hun mobieltje vaker ‘s nachts wakker en hebben zij meer klachten overdag, zoals moeite om wakker te blijven.

Gezondheidsproblemen

“Op de langere termijn kunnen slaapproblemen tot gezondheidsproblemen leiden”, zegt hoofd gezondheidsbescherming Susan Janssen van het RIVM tegen de NOS. “Je kunt er echt ziek van worden, bijvoorbeeld hartklachten of diabetes van krijgen.”

Blauw licht

Bekend was al dat het blauwe licht van de schermen van telefoons en tablets onze biologische klok beïnvloedt en de slaap kan verstoren. Maar ook het actief bezig zijn van de hersenen door appen of gamen vlak voor het slapengaan verstoort de nachtrust. Ook gaan mensen door schermgebruik later slapen, maar gaat de wekker ‘s ochtends nog steeds op dezelfde tijd. Dus krijgen ze minder uren rust.

Wat vind jij?

Mogen de (klein)kinderen bij jou hun telefoon mee naar bed als ze gaan slapen? Heb jij tips voor ouders om het onmogelijke voor elkaar te boksen: een tiener van zijn telefoon af krijgen? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder