Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

De Peiling: Supermarkten beginnen vandaag met verplicht ‘ouderenuurtje’

5 oktober 2020 • De Peiling

Supermarkten zijn vanaf vandaag twee uur per dag exclusief geopend voor ouderen en kwetsbare groepen. Ouderenbond ANBO noemt deze verplichte coronamaatregel stigmatiserend en onnodig. “Ouderen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen.” Ben jij blij met het ouderenuurtje in jouw supermarkt?

Vroeg uit de veren
De meeste supermarkten zijn voortaan van 7:00 tot 8:00 uur geopend voor ouderen en klanten uit kwetsbare groepen. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur. Bij Albert Heijn is dat het tijdslot 7:00 tot 9:00 uur. Jumbo houdt zich aan het uurtje in de ochtend van 7:00 tot 8:00 uur; het tweede uur zal elk filiaal naar eigen inzicht invullen.

Ouderenuur in Bennebroek
Voor veel supermarkten is het verplichte ouderenuurtje nieuw, maar bij de Albert Heijn aan de Schoollaan in Bennebroek doen ze het al sinds het begin van de coronacrisis. De winkel gaat er zelfs een uur eerder voor open. “Het is heel fijn”, vertelt een klant. “Zeker na de nieuwe maatregelen, ga ik weer vaker vroeg boodschappen doen. Het is heerlijk rustig. ‘s Middags loopt iedereen je voor je voeten.”

Geen goed idee
De ANBO vindt het ouderenuurtje in de supermarkt geen goed idee. Andere mensen hebben dus pech en “dat lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen”, zegt ANBO bestuurder Liane den Haan. Ze vraagt zich ook af wie bepaalt welke oudere naar binnen mag en of klanten zich moeten identificeren of een verklaring van de huisarts moeten meenemen om aan te tonen dat ze kwetsbaar zijn. “Wij zien meer in het inzetten van een gastheer- of vrouw, die wijst op de 1,5 meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes.”

Wat vind jij
Ben jij blij met de verplichte ouderenuurtjes in de supermarkt ja of nee? We horen het graag van je.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling