Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

De Peiling: Stop met verkoop van tabak bij supermarkt en tankstation

20 februari 2020 • De Peiling

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de verkoop van sigaretten in supermarkten en tankstations nog dit jaar stopt. Tabakswaren mogen alleen nog verkocht worden bij speciaalzaken. Vind jij dat een goed idee?

Motie
Het CDA en de ChristenUnie komen vandaag met een motie over de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten. Ze roepen het kabinet op snel afspraken te maken met de branche over het terugdringen van de tabaksverkoop. Als er van die afspraken niets terecht komt, moet de verkoop verboden worden.

Gekte
“Mijn verwondering is groot dat dit product, dat de helft van zijn gebruikers doodt, vrij verkrijgbaar is bij de benzinepomp en in en supermarkt’, zegt longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. “Er dringen zich beelden aan mij op van Hitler-Duitsland, de Apartheid in Zuid-Afrika, de slavernij. Iedereen keek toe, bijna niemand deed wat. Diezelfde gekte is er nu al jaren met roken.”

Rookvrije generatie
Het verkoopverbod van tabakswaren bij supermarkten en benzinepompen past bij Rookvrije Generatie. Het moet er voor zorgen dat er in de toekomst generaties op gaan groeien die nooit met met roken in aanraking komen. Supermarkten zijn al bezig om rookwaar niet meer in het zich uit te stallen, maar dat gaat de opstellers van de motie in de Tweede Kamer niet ver genoeg.

Wat vind jij?
Rookwaren alleen nog maar verkopen bij de tabakszaak en verbieden bij de benzinepomp en supermarkt? Is dat een goed idee ja of nee? We horen graag hoe jij daarover denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling