Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Steun jij de stakende leraren?

30 januari 2020 • De Peiling

Leraren, schoolleiders en andere werknemers in het onderwijs leggen vandaag en morgen hun werk neer om te staken. Meer dan 4000 scholen doen aan de actie mee voor meer loon, verlaging van de werkdruk en meer docenten voor de klas. Steun jij de acties van de stakende leraren?

Onderwijscrisis
In diverse steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Groningen en Middelburg houden leerkrachten protestmarsen. De leraren vinden dat er sprake is van een onderwijscrisis en eisen dat het kabinet honderden miljoenen euro’s investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk.

Lerarentekort
Het kost veel moeite om mensen te vinden die voor de klas willen staan, blijkt uit cijfers van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Dit jaar hebben 55.000 leerlingen in het basisonderwijs geen leraar voor de klas. “Als we niets doen loopt dit aantal op naar bijna 240.000 leerlingen in 2028”, aldus de bond.

Vierdaagse schoolweek
Op de nood een beetje te verlichten voeren steeds meer scholen de vierdaagse schoolweek in. Ouders zijn daar lang niet altijd gelukkig mee. Ook staan op veel scholen klassenassistenten zelfstandig voor de klas of worden groepen leerlingen samengevoegd tot grotere klassen.

Politieke toezeggingen
Na de vorige acties in het onderwijs heeft de politiek al een aantal toezeggingen gedaan: Er wordt structureel 700 miljoen uitgetrokken voor lagere werkdruk en hogere salarissen. Daarnaast is er de komende twee jaar 195 miljoen beschikbaar om zijinstromers voor de klas te krijgen en de begeleiding van nieuwe leraren die net van de lerarenopleiding komen. Nu haken veel nieuwkomers voor de klas snel af. De maatregelen die nu door het kabinet genomen zijn gaan lang niet ver genoeg, vinden de actievoerende leraren.

Wat vind jij?
Steun jij de stakende leraren nog? Wat moet er gebeuren om meer mensen te interesseren voor een baan in het onderwijs? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling