Nu op NH Radio:
OLM

SIRE start campagne #Doeslief tegen hufterigheid

4 maart 2019 • De Peiling

Bumperkleven, voordringen bij de kassa, schelden op social media. Het neemt allemaal toe, blijkt uit onderzoek van SIRE (Stichting Ideële Reclame). De organisatie start vandaag de campagne #doeslief, om mensen bewust te maken van asociaal gedrag.


Onbewuste hufters

“Het gebeurt vaak niet eens expres”, zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm. “76 procent van de mensen vindt zichzelf heel aardig voor anderen, zo blijkt uit onderzoek. Maar onderzoek laat ook zien dat 49 procent van de Nederlanders vindt dat de samenleving polariseert en verhardt. Kijk om je heen, het gebeurt elke dag.”

Middelvinger

Voorbeelden van onaardig gedrag zijn er genoeg, stelt SIRE. Zo waren er vorig jaar volgens de organisatie 146.571 scheldtweets met het woord ‘kanker’ erin. 72 procent van de weginspecteurs zou regelmatig een middelvinger krijgen.

Top 5 onaardig gedrag volgens SIRE:
1. In het verkeer
2. Op social media
3. In het openbaar vervoer
4. In de politiek
5. In de supermarkt

#Doeslief

“De hashtag #doeslief moet Nederlanders aan het denken zetten over zulk gedrag”, zegt SIRE-directeur Van der Helm. “We onderschatten wat voor een effect een onaardige opmerking op een ander kan hebben. Met de campagne willen we Nederland een beetje mooier en liever maken.”

Positieve invloed

Van der Helm denkt dat de campagne een positieve invloed zal hebben op het gedrag van veel Nederlanders. “Ik realiseer me dat de werkelijkheid weerbarstig is. Maar we vragen niet veel: alleen dat mensen wat aardiger tegen elkaar zijn. Het is een simpele boodschap, dat is de kracht.”

De campagne zal de komende weken door heel Nederland te zien zijn: op televisie, in de bioscoop en op de radio. Ook zal SIRE op 7 maart een dag lang op onaardig gedrag op sociale media reageren met #doeslief.

Wat vind jij?

Welk huftergedrag stoort jou het meest? Gaat zo’n campagne helpen ja of nee? Deed er vandaag al iemand lief tegen je? We horen het allemaal graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling