NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: ‘Schaf eigen risico bij de zorgverzekering af’

26 november 2020 • De Peiling

Door het hoge eigen risico van 385 euro mijdt 1 op de 10 mensen zorg. Medicijnen worden niet opgehaald of behandelingen worden uitgesteld. Wat vind jij van het idee om het eigen risico af te schaffen? Het betekent wel dat de basisverzekering duurder wordt.

Afschaffen
Volgens vergelijkingssite Pricewise groeit de groep Nederlanders die het eigen risico graag zou zien verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van het eigen risico af wil. In 2017 was dat nog maar 29 procent.  

Zorg mijden
Het eigen risico zorgt er voor dat 1 op de 10 mensen zorg mijdt of een behandeling uitstelt. De huisarts wordt nog wel bezocht, want die kosten vallen niet onder het eigen risico, maar medicijnen worden niet altijd opgehaald bij de apotheek en ook onderzoeken in het ziekenhuis worden overgeslagen omdat die zorgkosten voor de eerste 385 euro voor eigen rekening zijn.

Hogere premie
Als het verplichte eigen risico van 385 euro zou worden afgeschaft, gaat wel de premie voor de basisverzekering omhoog. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost de afschaffing in totaal 5,3 miljard euro. Daarin is meegenomen dat mensen meer gebruik zullen maken van de zorg, omdat zij er niet direct zelf voor hoeven te betalen. Dat kost jaarlijks gemiddeld 306 euro per Nederlander, oftewel ruim 25 euro extra premie per maand.

Politieke reacties
Verschillende politieke partijen willen van het eigen risico af. De SP schrijft in het verkiezingsprogramma: ‘We gaan de rekening voor de zorg eerlijk delen. Het eigen risico gaat naar nul.’ Ook de PvdA en de PVV willen het eigen risico schrappen.

100 euro per behandeling
D66 ziet meer in het ‘slimmer’ omgaan met het eigen risico. Ze pleiten voor een maximale eigen bijdrage van 100 euro per behandeling, met een maximum van 400 euro per jaar. VVD en CDA willen het huidige eigen risico in stand houden.

Wat vind jij?
Moeten we het eigen risico in de zorg afschaffen ja of nee en ben jij bereid dan meer zorgpremie te betalen? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling