Adres Onbekend
Nu op NH Radio:
Adres Onbekend

De Peiling: Populariteit vleesvervangers leidt tot tekorten grondstoffen

6 januari 2020 • De Peiling

Vleesvervangers groeien zo snel in populariteit dat er een run is ontstaan op de plantaardige grondstoffen die ervoor worden gebruikt. Fabrikanten vrezen prijsstijgingen en tekorten. We zijn benieuwd: koop jij wel eens vleesvervangers?

Drie dagen geen vlees
Ruim de helft van de Nederlanders eet drie dagen per week geen vlees, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum eerder. Voedingsproducenten spelen daarop in, door vleesproducten zoals hamburgers, kip en gehakt na te bootsen.

Groei
De markt voor vleesvervangers is klein vergeleken bij die van de vleesindustrie, maar groeit elk jaar flink. Zakenbank Barclays denkt dat de wereldwijde markt voor vleesvervangers over tien jaar tien keer zo groot is als nu.

Tekorten
Door de groei in populariteit zijn ook meer plantaardige eiwitten nodig uit soja, erwten of granen. Maar omdat er slechts een beperkt aantal producenten zijn die eiwitten uit de grondstoffen kunnen halen, zit de groei van de sector aan zijn limiet “Voor 2020 rekent ons bedrijf op 50 procent groei, maar als het meer is zitten we zonder grondstoffen”, zegt directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah uit Gelderland tegen het Financieele Dagblad.

Tijdelijk probleem
Volgens Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, is het tekort aan grondstoffen een tijdelijk probleem. “Simpelweg omdat er voor de productie van plantaardig vlees slechts de helft of minder bonen en granen nodig zijn dan als veevoer bij de productie van vlees”, zegt hij tegen de NOS. “Ruim 70 procent van de landbouwgrond wordt wereldwijd gebruikt voor de productie van vlees. Als we volledig zouden overschakelen op plantaardig vlees en zuivel hebben we minder dan de helft van die grond nodig.”

Wat koop jij?
Eet jij nog alle dagen vlees of komt er ook wel eens een vleesvervanger op tafel? Welke is lekker en wat smaakt je niet? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling