Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio:
Muziek voor volwassenen

De Peiling: ‘Pensioenfondsen moeten stoppen met beleggen in foute wapenbedrijven’

28 november 2019 • De Peiling

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten, die leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Pensioenfondsen beleggen meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van vredesorganisatie PAX, die vindt dat dit soort beleggingen moeten stoppen. Vind jij dat ook?

Gevechtsvliegtuigen
Volgens Cor Oudes, onderzoeker van PAX, wordt het pensioengeld van de meeste Nederlanders voor een deel geïnvesteerd in wapenbedrijven “die de gevechtsvliegtuigen van bijvoorbeeld Saoedi-Arabië in de lucht houden”, zegt hij in NRC. “Bij de bombardementen die deze vliegtuigen in Jemen uitvoeren, vallen veel burgerslachtoffers.”

Ambtenaren
Nederland heeft vanwege de burgeroorlog in Jemen, die aan 100.000 mensen het leven heeft gekost, de wapenexport naar Saoedi-Arabië in 2016 sterk beperkt. “Aan deze maatregel is gewerkt door ambtenaren, van wie de pensioengelden nu toch terechtkomen bij bedrijven die wel leveren aan dat land”, zegt Oudes. Pensioenfonds ABP voor overheidspersoneel belegt volgens PAX van alle grote Nederlandse pensioenfondsen het meeste geld in dergelijke bedrijven.

Wat vind jij?
Metaalsectorfonds PMT investeert als enige grote Nederlandse pensioenfonds geen geld in ‘foute’ wapenleveranciers. Moeten andere pensioenfondsen dat voorbeeld volgen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling