Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio: Muziek voor volwassenen

Overal vacatures, maar 50-plusser komt moeilijk aan een baan

5 maart 19 • De Peiling

De werkloosheidscijfers zijn laag, overal zijn vacatures waar amper mensen voor te vinden zijn. Toch lukt het veel werkloze 50-plussers nog steeds niet om aan een baan te komen. Waar ligt dat aan?


Personeel gevraagd!

Er zijn op dit moment maar liefst 264.000 vacatures waar werkgevers personeel voor zoeken. Door de aantrekkende economie daalt de werkloosheid hard. Dat ouderen toch nog steeds moeilijk aan het werk komen heeft meerdere oorzaken. Zo zijn er nog steeds werkgevers met hardnekkige vooroordelen over ouder personeel. Ze zouden te duur zijn, vaker ziek en minder productief. Onderzoek toont aan dat er van deze vooroordelen niet veel klopt.

Omscholen

Deels zou het ook aan de oudere werkzoekende kunnen liggen, denkt Anne-Marije Buckens, directeur van loopbaanadvies- en bemiddelingsbureau 50 Company. “Ze zoeken soms naar banen die er niet meer zijn”,  zegt ze in dagblad Trouw. “Omscholing is dan noodzakelijk. Betere presentatievaardigheden zouden ook helpen. Jongeren leren op school hoe zij zichzelf moeten presenteren. De 50-plus generatie heeft dat nooit geleerd, waardoor zij vaker buiten de boot valt.”

Netwerk

Nieuw werk vinden gaat vaak via via. Volgens loopbaanadviseur Buckens hebben veel ouderen een te klein netwerk. “Mensen vinden vaak een baan via een contact binnen een bedrijf. Ongeveer 80 procent van alle vacatures wordt zo ingevuld. Een groot netwerk is dus belangrijk.”

Wat is jouw ervaring?

Ben of ken jij iemand die werk zoekt boven de 50? Misschien ben je wel werkgever en zit je te springen om personeel, ook van 50 jaar of ouder. Ook dan horen we graag van je! In de uitzending van De Peiling op NH Radio proberen we vanavond tussen 18:00 en 19:00 uur een aantal vacatures te vervullen. Met 50 plussers uiteraard.
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder