De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

De Peiling: Ook appen met telefoon in houder blijkt levensgevaarlijk

13 januari 2020 • De Peiling

Automobilisten die tijdens het rijden appen met hun telefoon in de houder, zijn net zo’n gevaar in het verkeer als wanneer ze hun mobiel in de hand houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ook maar verbieden dan?

Rijsimulator
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deed onderzoek in een rijsimulator. Daaruit blijkt dat mensen die appen achter het stuur meer gaan slingeren, geen constante snelheid aanhouden en minder in hun spiegels kijken. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder de telefoon vast heeft of dat die in de houder zit.

Niet verboden
De huidige wetgeving schrijft voor dat een automobilist tijdens het rijden geen telefoon mag vasthouden. Het bedienen van de mobiel terwijl die in een houder of carkit zit, is nu nog wél toegestaan.

Ongewenst
Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst, stelt de SWOV. Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers. Men zou ten onrechte kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is. 

Navigatie bedienen
Een woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen zegt in het AD: “Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Maar een mobiele telefoon in de houder mag wél gebruikt worden om te navigeren. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming. Een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder vinden we daarom geen goed idee.”

Wat vind jij?
Hoe krijgen we de automobilist nou echt van de mobiele telefoon af? Appen met de telefoon in de hand is al langer verboden. Toch gebeurt ook dat nog volop. Nu blijkt dus ook appen in een houder geen goed idee. Wat gaan we daar aan doen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling