Spitstijd
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: NS personeel boos om geschrapt kerstpakket

2 december 2020 • De Peiling

“Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het voetvolk”, zegt vakbond FNV nu de NS als besparingsmaatregel het kerstpakket schrapt. Ook bij Tata Steel krijgen werknemers niks Heb jij begrip voor werkgevers die dit jaar vanwege de coronacrisis geen kerstpakketten uitdelen?

Interne memo
Door geen kerstpakketten uit te delen bespaart de NS dit jaar enkele tonnen. Dat blijkt uit een interne memo die onder het personeel is verspreid. ‘Met het schrappen van het traditionele eindejaarsgeschenk breekt het bedrijf met een oude traditie’, staat in het bericht . ‘Het zal je niet verbazen dat de financiële uitdaging waar NS voor staat de reden is om dit gebaar op te schorten.’

‘Schijt aan het voetvolk’
De NS mag dan geld besparen met het schrappen van het kerstpakket, aan sympathie onder de medewerkers wint het bedrijf niets. “Uit zo’n bericht blijkt dat de directie het empathisch vermogen heeft van een koelkast”, reageert vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor bij RTL Nieuws. “Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het ‘voetvolk’.”

Tata Steel
Ook bij Tata Steel in IJmuiden krijgen werknemers geen kerstpakket. Dat was vorig jaar ook al zo omdat het bedrijf in financieel zwaar weer zit. Personeelsvertegenwoordiger Gerrit Idema vindt het jammer dat die keus is gemaakt. “Een kerstpakket wordt echt gezien als een teken van waardering. Het feit dat de financiële situatie bij Tata Steel problematisch is, wil niet zeggen dat het personeel minder hard heeft gewerkt. Gezien de huidige situatie, ook door corona, zou juist waardering in de vorm van een kerstpakket een mooi gebaar zijn geweest.”

Meer kerstpakketten
Er zijn ook bedrijven waar dit jaar juist meer aan een attentie voor het personeel wordt uitgegeven. Bart Poierrié van Kerstpakketten.nl heeft 20 procent meer omzet dan vorig jaar. “Werknemers hebben het hele jaar niets gehad. Geen borrels, geen feestjes, geen barbecues. En ze krijgen ook geen kerstborrel, dus wordt er extra geïnvesteerd in het kerstpakket.”

Wat vind jij?
Heb jij begrip voor werkgevers die dit jaar door de coronacrisis de hand op de knip houden en geen kerstpakketten uitdelen? Of zou dit juist het jaar moeten zijn waarin waardering voor het personeel met een leuke kerstattentie kenbaar wordt gemaakt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling