Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio: Muziek voor volwassenen

Niet meer op vliegvakantie voor het klimaat?

7 maart 19 • De Peiling

Veel Nederlanders maken zich zorgen om het klimaat. Maar ons gedrag aanpassen doen we nog niet. Zo blijkt dat stemmers op GroenLinks, D66 en de VVD bovengemiddeld vaak in het vliegtuig zitten.


Hoe vaak vliegen we?

Ruim de helft van de Nederlanders stapte de afgelopen twee jaar een of meerdere keren op het vliegtuig. Jongeren vliegen een stuk meer dan ouderen, hoger opgeleiden bijna vier keer zoveel als lager opgeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Opvallende resultaten

Stemmers op D66 en GroenLinks zijn vaak in het vliegtuig te vinden. “Opmerkelijk”, zegt onderzoeker Peter Kanne tegen de NOS. “De D66-kiezer is wat mij betreft exemplarisch in dit onderzoek. Ze snappen heel goed wat er moet gebeuren en vinden ook dat er wat moet gebeuren, maar ze doen het eigenlijk niet.

Echt een issue

“We spraken een mijnheer die zei: ‘Klimaatverandering is echt een issue in ons gezin, we gaan echt maar één keer per jaar met het vliegtuig.’ Zo iemand bedoelt het goed, maar heeft niet door dat hij nog altijd bovengemiddeld vaak vliegt.’’

Schuldig

Ook GroenLinks-stemmers vliegen volgens de onderzoekers vaker dan de gemiddelde Nederlander. “Maar ze vinken bij het boeken van een ticket wel vaker (27 procent) CO2-compenstatie aan. Ook voelen ze zich het vaakst (32 procent) schuldig als ze op Schiphol door de gate lopen.” Na VVD- en D66-kiezers zijn GroenLinks-aanhangers het meest vlieglustig van allemaal, met 0,83 vluchten per jaar.

Vliegschaamte

Hoger opgeleidien voelen zich dubbel zo vaak schuldig over hun vlieggedrag dan lager opgeleiden. Maar tegelijk beschouwt 45 procent van hen het vliegen naar verre oorden als een luxe die ze zichzelf gunnen en niet willen opgeven. Bij lager opgeleiden is dat 27 procent.

Wat vind jij?

Is niet meer op vliegvakantie om het klimaat te redden voor jou een bespreekbare optie of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder