NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: ‘Nachtvluchten op Schiphol moeten verboden worden’

27 mei 2020 • De Peiling

Nachtvluchten op Schiphol moeten verboden worden. Dat vindt GroenLinks in de Tweede Kamer. De coronacrisis is volgens de partij een goed moment om nieuwe eisen aan de luchthaven te stellen. Langzaamaan wordt er weer wat meer gevlogen. Als het aan GroenLinks ligt gebeurt dat niet meer ‘s nachts. Wat vind jij daarvan?

Overlast
“20.000 mensen rond Schiphol hebben last van die nachtvluchten”, zegt Matt Poelmans die namens omwonenden in de Omgevingsraad van Schiphol zit. Hij is het met GroenLinks eens dat dit een goed moment is om strengere eisen te gaan stellen. “We willen een nachtsluiting. Mensen moeten kunnen slapen tussen 11:00 uur ‘s avonds en 07:00 uur ‘s ochtends. Dat zou een voorwaarde moeten zijn voor de staatssteun die nu bijvoorbeeld aan de KLM gegeven wordt.”

‘Vroege ochtendvlucht’
Oktober 2018 vloog Samanta uit Egmond in de herfstvakantie naar het Griekse eiland Zakynthos. “We moesten vroeg op”, vertelt Samanta. “Onze vlucht ging om 4:10 uur. Ik was daar verbaasd over omdat er ook toen al veel geprotesteerd werd tegen nachtelijk vliegtuiglawaai. We horen ze bij ons in Egmond ook. Bij de incheckbalie kreeg ik te horen dat we op een ‘vroege ochtendvlucht zaten.’Raar. Bij mij is 04:10 uur toch echt midden in de nacht!”

Andere landen
Matt Poelmans van de Omgevingsraad wijst op het beleid in andere landen dat aantoont dat een vliegveld best zonder nachtvluchten kan: “Op de luchthaven van Frankfurt in Duitsland zijn helemaal geen nachtvluchten. Op Londen-Heathrow is er een maximum van 5000 nachtvluchten per jaar. Op Schiphol zijn dat er 30.000.”

Stil
“Nu het nu door de coronacrisis rond Schiphol zo stil is geweest, dat iedere vlucht nu opvalt”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger uit Amsterdam. “Ik denk ook dat de tolerantie van omwonenden minder is geworden. Men genoot van de rust, de strakblauwe lucht en van geen lawaai. Het zou minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur sieren om nu hinderbeperking in de praktijk te brengen. We moeten zien te voorkomen dat we teruggaan naar hoe het was op Schiphol voor de coronacrisis.”

Wat vind jij?
Moeten nachtvluchten op Schiphol verboden worden ja of nee? En wat is volgens jou ‘nacht’? Is zo’n vlucht even na 04:00 uur vroege ochtend of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling