NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: Mondkapje vanaf morgen op veel plekken verplicht. Ben jij daar blij mee?

30 november 2020 • De Peiling

De boete voor even snel een boodschap doen zonder mondkapje wordt 95 euro. Een opgetrokken sjaal mag niet meer. Vanaf morgen is het dragen van een mondkapje op veel plekken verplicht. Ben jij daar blij mee?

Verplicht
Dinsdag gaat de coronawet in en wordt het dragen van een mondkapje verplicht in winkels, musea, gemeentehuizen, stations, parkeergarages en bij het tankstation. Ook in theaters en concertzalen moet je er een op als je niet op je plek zit. Tijdens rijles en bij de kapper moet ook een mondkapje gedragen worden. De mondkapjesplicht geldt vanaf 12 jaar.

Over mond en neus
Het mondkapje dient over de mond en de neus gedragen te worden. Een omhooggetrokken sjaal mag niet. Wie op de plekken waar het verplicht is geen mondkapje draagt riskeert een boete van 95 euro boete. Buiten geldt de mondkapjesplicht niet. Maar als je het kapje vaak op en af zet, verhoogt dat de kans op een coronabesmetting. Verstandige winkelaars houden hem dus op.

Mondkapjes uit Haarlem
In een Haarlemse mondkapjesfabriek HKM wordt de productie flink opgeschroefd. Het bedrijf -van oorsprong een stoffeerder van auto- en treinstoelen-  kocht vier machines in China, die de 3-laags medische kapjes samenstellen. Tot nu toe rollen er in Haarlem 600 duizend kapjes per week van de band. Dat worden er nu door de mondkapjesplicht 1,2 miljoen.

Wat vind jij?
In veel landen is het dragen van een mondkapje al veel langer verplicht. Nederland hield het lang bij een dringend advies. Nu wordt het dus toch een plicht. Ben jij daar blij mee of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling