NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Moeten alle speeltuinen rookvrij worden?

18 augustus 2020 • De Peiling

Er gaan steeds meer stemmen op voor een algeheel rookverbod in speeltuinen. Vind jij dat een goed idee? En waar zou je roken nog meer willen verbieden? Op terrasjes? Het balkon van de buren? We horen het graag van je!

Spelen in de rook
Sinds 1 augustus zijn alle schoolpleinen in Nederland rookvrij. Maar op veel speel- en sportplekken mag nog steeds gerookt worden. Voorzitter Michael Rutgers van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij noemt het onacceptabel dat kinderen op veel plekken nog steeds last hebben van rokers. En dat zijn steeds meer mensen met hem eens,  blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding.

Rookvrij
Vooral bij speeltuinen is het draagvlak voor het rookvrij maken gestegen: van 65 procent in 2015 naar 91 procent nu. Voor sportterreinen is het in een paar jaar gestegen van 81 naar 87 procent en voor kinderboerderijen van 88 naar 92 procent.

Rookvrije speeltuinen in Noord-Holland
Een aantal speeltuinen in onze provincie is al rookvrij. Zo mag bij De Speelderij in Volendam sinds 2018 niet meer gerookt worden. Ook in de speeltuin aan de Neuweg in Hilversum is roken taboe. Een overzicht van rookvrije speelplekken is te vinden op de website rookvrijegeneratie.nl

Wat vind jij?
Even op een bankje een sigaretje roken terwijl de kleine op een schommel zit. Moet dat kunnen of niet? En op welke plekken zou jij het roken nog meer aan banden willen leggen? We horen weer graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling