NH Sport
Nu op NH Radio:
NH Sport

De Peiling: Moet er een blowverbod op straat komen?

20 oktober 2020 • De Peiling

Het is wel degelijk mogelijk om het bezit en gebruik van softdrugs op straat na 20.00 uur te verbieden. Minister Grapperhaus zegt dat het een misverstand is dat zo’n blowverbod als coronamaatregel niet kan vanwege het Nederlandse gedoogbeleid. Wat vind jij van zo’n blowverbod op straat?

Coronamaatregel
Vorige week kondigde het kabinet een verbod aan op het bezit en gebruik van alcohol en softdrugs op straat tussen 20.00 en 07.00 uur. Dat verbod moet bijdragen aan het terugdringen van de coronabesmettingen. Maar volgens juristen zou een blowverbod strijdig zijn met het gedoogbeleid. De Tweede Kamer reageerde ontstemd en nam een motie van de SGP aan om een verbod toch mogelijk te maken.

Brief
Grapperhaus schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat hij aan die motie tegemoet kan komen. Het gedoogbeleid geldt namelijk alleen voor de verkoop van wiet en hasj in coffeeshops. Het bezit van softdrugs is al verboden, en daarmee dus eigenlijk ook het gebruik ervan. ‘Want om ze te kunnen gebruiken, moet je ze eerst in je bezit hebben’, schrijft Grapperhaus. ‘En daar kan dus op worden gehandhaafd.’

Speeltuinen en pleinen
In een aantal gemeenten geldt al langer op sommige plekken een blowverbod. Bijvoorbeeld in de buurt van speeltuinen. Ook op plekken waar overlast van hangjeugd verwacht wordt, zoals het Amsterdamse Mercatorplein, is blowen al sinds 2006 verboden.

Wat vind jij?
Ben jij voor of tegen een blowverbod op straat? Zou blowen in de openbare ruimte wat jou betreft altijd aan banden gelegd moeten worden, ook buiten coronatijd? Of passen dat soort regeltjes helemaal niet bij Nederland?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling