Adres Onbekend
Nu op NH Radio:
Adres Onbekend

De Peiling: Milieufederatie wil verbod op kerstboomverbranding

8 januari 2020 • De Peiling

Er moet een verbod komen op kerstboomverbrandingen. Dat vindt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “Deze milieuvervuilende traditie kan echt niet meer en moet zo snel mogelijk stoppen”, zegt directeur Akkerman van de natuurorganisatie. Wat vind jij?

Luchtvervuiling
Bij de verbranding van kerstbomen komen CO2, fijnstof, stikstof en kankerverwekkende stoffen vrij. Het is slecht voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.  “Ik vind het heel gek dat alle overheden dit toestaan in een tijd waarin boeren geen stallen kunnen bouwen in verband met de stikstofuitstoot terwijl bij kerstboomverbrandingen heel veel stikstof vrijkomt”, zegt Sijas Akkerman van de Noord-Hollandse Natuur en Milieufederatie

Uitstoot
Volgens Akkerman is de uitstoot bij dit soort verbrandingen aanzienlijk. “Het zorgt voor zo’n  zes procent van de landelijke uitstoot van vervuilende stoffen.” Wel plaatst hij daarbij de kanttekening dat die luchtvervuiling niet alleen komt door kerstboomverbrandingen, maar ook door vreugdevuren als de Texelse meierblis.

Kerstboomverbrandingen
Deze week worden in verschillende steden en dorpen in Noord-Holland kerstboomverbrandingen gehouden. Een oude traditie waar veel mensen nog elk jaar van genieten. Zo gaat vanavond een grote stapel kerstbomen in de hens aan de Heerenduinweg in IJmuiden en de Hagelingerweg in Santpoort-Noord. Ook op het strand van Zandvoort is vanavond een kerstboomverbranding.

Laatste keer
Een aantal gemeenten is al gestopt met het verbranden van kerstbomen en laat ze in plaats daarvan versnipperen. Vanaf 2021 stopt ook de gemeente Hoorn met verbranden. ‘Het milieu en duurzame oplossingen spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven’, schrijft de gemeente. ‘Wij kunnen niet achterblijven en moeten de gevolgen voor het milieu mee laten wegen bij activiteiten in de openbare ruimte’.

Algeheel verbod
De Natuur en Milieufederatie gaat later dit jaar bekijken of een algeheel verbod op kerstboomverbrandingen mogelijk is. “We denken dat we nu wel veel meer kans hebben om er een verbod op te krijgen vanwege de stikstofproblematiek”, zegt Akkerman.

Wat vind jij?
Moeten we omwille van het klimaat en het milieu stoppen met kerstboomverbrandingen of is dit een leuke traditie die niet verloren mag gaan? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling