NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: Meldplicht voor uitbundige kerstverlichting?

1 december 2020 • De Peiling

Knipperende ijspegels langs de dakrand, een verlicht rendier in de voortuin en een vlaggenmast die er met honderden lampjes uitziet als een grote kerstboom. De gemeente Amsterdam overweegt een meldplicht voor uitbundige kerstverlichting in te voeren. Wat vind jij daarvan?

Versierde huizen
De gemeente Amsterdam denkt na over de invoering van een meldplicht voor uitbundige kerstverlichting. Bewoners van huizen met meer dan 1 vierkante meter lampjes, of met feestverlichting die meer dan 10 procent van de gevel bedekt, zouden hun versiering bij de gemeente moeten melden.

Vergunning afgeschaft
Op dit moment is het al zo dat er voor feestverlichting in Amsterdam officieel een vergunning aangevraagd zou moeten worden. De gemeente wil die vergunningen afschaffen en overstappen op een digitale meldplicht. Dat zou bewoners en ondernemers veel papierwerk schelen. Er wordt ook nagedacht over algemene regels die bepalen wanneer de verlichting mag hangen en welke uren de lampjes mogen branden.

Amerikaanse toestanden
Het ‘s winters versieren van de buitenkant van huizen wint in Nederland aan populariteit. Het gaat er nog niet zo uitbundig aan toe als in de Verenigde Staten, waar mensen soms duizenden dollars uitgeven aan een computergestuurde lichtshow die knippert op de maat van de muziek.

Belachelijk
“Belachelijk”, noemt een bewoner van Amsterdam Noord het plan om een meldplicht in te voeren. “Een keer per jaar heb je gezelligheid en dan ga je dat ontnemen.” Ook andere buurtbewoners zijn kritisch tegen een verslaggever van AT5. “Moet je dan een foto laten zien?”,  vraagt een vrouw met een druk verlichte voortuin zich af. “Of dan komen ze kijken en daarna hoor je pas of het wel of niet mag.”

Wat vind jij?
Moet er een meldplicht komen voor uitbundige kerstverlichting ja of nee? Wat heb je zelf eigenlijk aan de gevel hangen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling