June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

Meeste Nederlanders voor rekeningrijden. Jij ook?

29 januari 2019 • De Peiling

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voor het afschaffen van de wegenbelasting en de invoering van rekeningrijden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Ben jij voor of tegen?

Onderzoek

Het onderzoeksbureau I&O Research ondervroeg in een representatief onderzoek 3.263 Nederlanders. Daaruit blijkt dat 58 procent voor een vorm van rekeningrijden is, waarbij de automobilist per gereden kilometer betaalt. 20 procent is tegen een vorm van rekeningrijden.

Noem het geen rekeningrijden

De onderzoekers vermeden vanwege mogelijke negatieve associaties opzettelijk woorden als ‘rekeningrijden’ en ‘kilometerheffing’  in de vraagstelling en kozen voor het neutralere ‘betalen naar gebruik’. “Als je vraagt naar een politiek beladen thema, kan een ondervraagde denken: o, maar daar is mijn partij tegen”, zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O in de Volkskrant. “Terwijl we niet willen weten wat iemand van een term vindt, maar hoe hij of zij over het principe denkt.”

CDA en VVD stemmers

Opvallend is dat ook de achterban van de VVD en het CDA positief tegenover een dergelijk plan staan. Ruim de helft van de mensen die zeggen op deze partijen te stemmen, is voor rekeningrijden. Van oudsher verzetten deze partijen zich tegen dergelijke plannen.

Eerlijker

De meeste ondervraagden vinden betalen per gereden kilometer eerlijker dan het huidige vaste tarief van de wegenbelasting dat nu geldt voor iedereen, of je nu veel of weinig rijdt. Verder verwacht een meerderheid dat rekeningrijden meer effect heeft tegen files dan de aanleg van asfalt, mits de overheid er voor zorgt dat het openbaar vervoer betaalbaar blijft.

Wat vind jij?

Ben jij voor of tegen het invoeren van rekeningrijden? Denk jij dat de files er korter van worden en er minder autokilometers worden gemaakt of niet? We horen het graag.
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling