NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Maximaal 30 km/u binnen de bebouwde kom?

28 oktober 2020 • De Peiling

GroenLinks en de SGP in de Tweede Kamer willen dat 30 km/u de nieuwe standaard wordt in de bebouwde kom. Nu is dat nog 50 km/u. Wat vind jij van dit idee?

Kamermeerderheid
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om de maximum snelheid binnen de bebouwde kom te verlagen. Het zou de veiligheid in het verkeer ten goede komen. Het voorstel laat ruimte voor een hogere maximumsnelheid op plekken waar dat veilig kan, zoals doorgaande wegen.

Minister is tegen
Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt het niet nodig om van 30 km/u de nieuwe standaard te maken. Ze wijst er op dat gemeenten zelf al 30 km zones kunnen instellen. Maar dat doen gemeenten niet altijd.

Actie in Hilversum
Bewoners van de Johannes Geradtsweg in Hilversum voeren actie om de maximumsnelheid omlaag te krijgen. Op de drukke weg naar het Mediapark mag nu nog 50 km/u gereden worden. De gemeente Hilversum wil de doorstroming in stand houden. Buurtbewoners zien het voorbijrazende verkeer graag verdwijnen.

Kortere remweg
Uit onderzoek van de RAI-vereniging naar de invoering van 30 km zones in de periode 1998-2008, blijkt dat er door die lagere maximumsnelheid 51 tot 77 minder doden zijn gevallen. Op droog wegdek heeft een automobilist die 50 kilometer per uur rijdt volgens de RAI-vereniging 19 meter nodig om af te remmen. Als je 30 rijdt, is dat maar 7 meter.

Wat vind jij?
Moet 30 km/u overal de nieuwe standaard worden binnen de bebouwde kom ja of nee? Zou je bij jou in de wijk de snelheid omlaag willen hebben? En als je al in een 30 km zone woont; houden mensen zich aan die snelheid of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling