Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Maak vaderschapsverlof net zo lang als zwangerschapsverlof

6 februari 2020 • De Peiling

Finland maakt het betaalde vaderschapsverlof even lang als het zwangerschapsverlof. De regering van het land noemt het een”radicale hervorming” en een eerlijke verdeling van zorgtaken. Moet Nederland dit voorbeeld volgen?

Gendergelijkheid
Het doel van de maatregel is onder meer om gendergelijkheid te bevorderen. Zo zorgt een langer partnerverlof voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken. Dat zou ook effect moeten hebben op gelijke beloning voor gelijk werk, zegt de Finse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen.

Loonkloof
Vooral vrouwen zijn van oudsher langer niet aan het werk na het krijgen van een kind, en gaan nadien ook vaker minder werken. Dat heeft een negatieve invloed op het loon van vrouwen. Door een gelijkere verdeling, zou dit effect kleiner worden of mogelijk zelfs verdwijnen.

Meer baby’s
De maatregel moet ook het teruglopende geboortecijfer opkrikken. Daarmee volgt Finland het voorbeeld van landen als Zweden en IJsland, waar socialere verlofregelingen het aantal geboortes ten goede zijn gekomen.

Wat vind jij?
Moeten we ook hier in Nederland het vaderschapsverlof net zo lang maken als het zwangerschapsverlof ja of nee? We horen graag hoe jij daar over denkt

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling