De Peiling: Maak jij je zorgen over het coronavirus?

25 februari 2020 • De Peiling

Nederlanders weten niet goed hoe ze mondkapjes moeten gebruiken om besmetting met het coronavirus te voorkomen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Het virus is inmiddels in 34 landen opgedoken, maar nog niet in Nederland geconstateerd. De Wereldgezondheidsorganisatie vindt dat er meer moet gebeuren om ons voor te bereiden op een pandemie. Maak jij je zorgen over het coronavirus?

Voorbereiden op pandemie
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt dat de wereld meer zou moeten doen om zich voor te bereiden op een corona-pandemie. Landen zouden volgens de organisatie nu in ‘staat van paraatheid’ moeten zijn. Het coronavirus werd in december voor het eerst ontdekt in China en is nu in 34 landen vastgesteld. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal.

Steden afgegrendeld
In Italië zijn binnen Europa op dit moment de strengste maatregelen genomen. In het noorden van het land zijn steden in quarantaine. In Noord-Italië zijn zeven mensen omgekomen door het coronavirus, meer dan 220 mensen zijn besmet.

Mondkapjes
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlanders weinig weten over het gebruik van mondkapjes. Zo weet slechts 34 procent dat je bij het verkeerd gebruik van mondkapjes juist een groter risico op besmetting loopt. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je de buitenkant van het mondkapje aanraakt of herhaaldelijk hetzelfde kapje gebruikt.  

Handen wassen
Volgens het Rode Kruis hoeven in principe alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen.Wel is het belangrijk om de handen goed te wassen met zeep of alcohol en niet aan neus, ogen of mond te zitten. Wie zelf hoest en niest, kan dat het beste doen in een papieren zakdoek. In de elleboog kan ook, maar dan is het verstandig om daarna de kleding te wassen.

Wat vind jij?
Maak jij je zorgen om het coronavirus? Denk je dat Nederland voldoende is voorbereid als het virus ook in ons land opduikt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

We voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. De Peiling is maandag tot en met donderdag van zes tot zeven ‘s avonds te horen. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling