June tot Twaalf
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Lukt het nog een beetje met jouw goede voornemens?

8 januari 2019 • De Peiling

Een maand geen alcohol. Minder eten. Afvallen. Dat abonnement van de sportschool nu ook écht drie keer per week gaan gebruiken. Hoe gaat het in deze tweede week van 2019 met jouw goede voornemens?

Afhakers

Goede voornemens bedenken is stap 1. Die voornemens vervolgens uitvoeren en volhouden is meestal een stuk moeilijker. Vaak heeft na een maand meer dan de helft van de mensen hun goede voornemen al laten varen. Een duidelijk stappenplan kan helpen om je gekozen doel in 2019 toch te bereiken.

Haalbaar doel

Een voornemen volhouden is niet alleen een kwestie van wilskracht. Kies een haalbaar doel en denk ik kleine stappen. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘ik wil gewicht verliezen’, maar benoem dat je op 1 april 5 kilo lichter wilt zijn. Wie gezonder wil eten, doet er goed aan concreet te zeggen ‘Ik eet dagelijks 2 stuks fruit en minimaal 2 ons groente’. Kies ook niet meer dan één doel tegelijk. Wie wil stoppen met roken én tegelijkertijd ook wil afvallen, heeft kans dat beide goede voornemens stranden door te veel druk.

Stoppen met roken

Naast afvallen is stoppen met roker nog steeds een veelgehoord voornemen. Om daarin te slagen kan het helpen om een tussendoel voor ogen te houden. Als van de ene op de andere dag stoppen met een pakje per dag een brug te ver is, begin dan met een tussendoel. Streef er bijvoorbeeld naar dat je het roken voor 1 februari hebt afgebouwd naar 2/3e pakje, op 1 maart is het streven een half pakje en in september is het doel dat je helemaal gestopt bent.

Belonen

Wat goed werkt is om jezelf bij het halen van een tussendoel te belonen. Koop iets leuks voor jezelf als de eerste van de vijf streefkilo’s er af is. Ga lekker uit eten van de eerste 75 euro die je bespaarde met minder roken.

Wat doe jij?

Hoe staat het er voor met jouw goede voornemens? Heb je ze of had je ze de afgelopen jaren? Wat lukte wel en wat kan ook in 2020 nog? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling