Adres Onbekend
Nu op NH Radio:
Adres Onbekend

De Peiling: Leeftijdsgrens voor het kopen van een mes?

7 januari 2020 • De Peiling

12-13 jaar oud
Op Facebook doet een wijkagent uit Amsterdam een emotionele oproep na de aanhouding van een groep jonge straatrovers: Hoofddorp, Amstelveen, Drachten, Hoorn… ik zal vast nog wel een paar verschrikkelijke incidenten vergeten waarbij het de afgelopen tijd ernstig mis ging met jongeren en een mes… vanmiddag hebben collega’s van Politie Amsterdam Zuid-Buitenveldert een aantal jongeren aangehouden na een melding van een straatroof. U ziet hier het wapenarsenaal van de verdachten… leeftijd gemiddeld 12-13 jaar… ik heb er geen woorden voor, u wel?

EMOTIONELE OPROEP VAN ÉÉN VAN ONZE WIJKAGENTEN!*** Leeftijd gemiddeld 12-13 jaar… Ik heb er geen woorden voor, u…

Geplaatst door Politie Amsterdam Zuid-Buitenveldert op Maandag 6 januari 2020

Messen in Engeland
In Groot -Brittannië is het gebruik van messen bij de jeugd al langer een probleem. In de omgeving van Birmingham, zijn in een jaar tijd 690 leerlingen bedreigd of neergestoken met een steekwapen, van wie 41 leerlingen uit de lagere schoolleeftijd. Ook in de rest van Engeland piekt het aantal incidenten met steekwapens. Er waren 44.000 overvallen of bedreigingen tussen juni 2018 en juni 2019. Dat is een record en een toename van 90 procent op vijf jaar tijd.

Politiechef bezorgd
De politie maakt zich grote zorgen over een straatcultuur die ook in Nederland aan het veranderen is. “Je ziet dat het op deze manier gewoon uit de hand aan het lopen is”, zei korpschef Frank Paauw vorig jaar al in een interview met AT5. Hij ziet dat de Engelse straatcultuur naar Nederland is overgewaaid. “Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint bij jongeren gemeengoed te worden. De straat- en jeugdcultuur is echt hard aan het veranderen. En dat zal betekenen dat we als overheid en als maatschappij, ook als het gaat om het melden, hele forse stappen moeten maken, om hier het tij te keren.”

Jouw mening
Hoe denk jij dat dit tij te keren is? Heeft zo’n leeftijdsgrens voor het kopen van een mes zin of is dat veel te makkelijk te omzeilen? Welke rol hebben ouders en school bij het aanpakken van dit probleem? We horen graag hoe jij daarover denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling