Waarheen, Waarvoor?
Nu op NH Radio:
Waarheen, Waarvoor?

De Peiling: Koopkracht gepensioneerden daalt

12 september 2019 • De Peiling

Gemiddeld is de koopkracht vorig jaar een klein beetje gestegen: 0,3 procent. Maar die stijging is niet eerlijk verdeeld. Werkende Nederlanders gingen er gemiddeld op vooruit, maar gepensioneerden zagen hun koopkracht juist dalen. De koopkracht blijft achter bij de groei van de economie.

Oneerlijk verdeeld
De koopkracht kende vorig jaar de kleinste stijging sinds de economische crisis. We gingen er gemiddeld 0,3 procent op vooruit. Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat die stijging niet eerlijk is verdeeld. Bijna de helft van de Nederlanders had vorig jaar namelijk iets minder te besteden. Werknemers gingen er bijna twee procent op vooruit, maar gepensioneerden moesten een half procent koopkracht inleveren.

Pensioenen
De koopkracht loopt behoorlijk achter op de economische groei. Die bedroeg vorig jaar namelijk bijna drie procent. Dat gepensioneerden minder te besteden hebben, is volgens het CBS ‘normaal’. Werkenden kunnen overstappen naar een beter betaalde baan, maar dat kunnen gepensioneerden uiteraard niet. Veel pensioenfondsen hebben te weinig geld in kas, waardoor de pensioenen niet kunnen worden aangepast aan prijsstijgingen.

Ouderenbonden
Ouderenbonden roepen het kabinet op om in te grijpen. Volgens KBO-PCOB daalt de koopkracht van veel ouderen al tien jaar lang. Sommige groepen ouderen zagen hun koopkracht in die periode met twaalf procent dalen. Voor mensen met een baan is er wel wat hoop: in veel nieuwe CAO’s zit een aardige loonstijging. Het Centraal Plan Bureau voorspelt voor 2019 en 2020 een koopkrachtstijging van 1,2 procent.

Wat vind jij?
Heb jij meer of juist minder te besteden? En hoe moet het verder met de pensioenen? Laat het ons maar weten!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling