Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

De Peiling: Kantinejuf is schelden met kanker zat en voert vloekenpot in op Hilversumse school

30 september 2020 • De Peiling

Schelden met kanker in de kantine van het Hilfertsheem College kost 50 cent. Kantinejuf Simone is schelden met kanker spuugzat en voert een vloekenpot in. Leerlingen zonder cash op zak kunnen pinnen. Zouden meer scholen dit voorbeeld moeten volgen?

Bewustwording
Simone begrijpt niet waarom de kinderen de hele tijd kanker gebruiken en denkt dat ze niet bewust zijn van de lading van het woord. “Voor heel veel kinderen is het gewoon niet leuk om te horen. Ouders zijn ziek of opa en oma zijn er aan overleden. Ik ben het gewoon zat.”  Als ze leerlingen hoort schelden loopt ze naar ze toe met de vloekenpot. “Kinderen reageren lacherig, maar ze betalen echt. Ze komen echt niet onder mij vandaan.”

Kanker ergste scheldwoord
Uit onderzoek van de Bond tegen vloeken blijkt dat de meeste Nederlanders ‘kanker’ het ergste scheldwoord vinden dat het meest kwetst. Het is ook juist daarom een populair scheldwoord. Het komt hard aan en dat is vaak de bedoeling van de vloeker.

Wijkagent pakt bonnenboekje
In 2017 haalde wijkagent Jelle van Heerikhuize uit Ermelo het landelijke nieuws omdat hij met kanker scheldende jeugd zat was. Toen hij er een jongere op betrapte pakte hij zijn bonnenboekje en deelde een bekeuring uit. Dat kan alleen als er een verbod op kwetsend taalgebruik is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat is in 16 Nederlandse gemeenten het geval.

Wat vind jij?
Stoor jij je aan schelden met kanker? Zou daar vaker tegen mogen worden opgetreden? Op school met zo’n vloekenpot of op straat door de politie? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling