Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Kankerexpert wil verbod op zonnebanken

4 februari 2020 • De Peiling

Zonnebanken zouden in Nederland verboden moeten worden. Dat vindt kankerdeskundige Peter Huijgens. Het aantal Nederlanders met huidkanker stijgt explosief.  ‘We moeten af van het belachelijke idee dat bruin worden gezond is’. Wat vind jij?

Lekker kleurtje
Bij bijna 73.000 mensen werd het afgelopen jaar de diagnose huidkanker gesteld.  “We moeten af van de opmerking: ‘lekker kleurtje’, als iemand op vakantie is geweest’’, zegt kankerexpert Huijgens in het AD. Hij stond jarenlang aan het hoofd van kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum en hij neemt nu afscheid als voorzitter van het  Integraal Kankercentrum Nederland. Hij vindt dat de Nederlandse bevolking anders moet gaan denken over het krijgen van een zongebruinde huid.

Hoe erg is de zonnebank?
In een grote Europese naar de risico’s staat dat wanneer je gebruik hebt gemaakt van de zonnebank, je een 20 procent hogere kans hebt op een melanoom. Dat is de vorm van huidkanker waaraan mensen overlijden. Als je voor je 35e gebruik maakt van de zonnebank, verdubbelt die kans tot 40 procent. Hoe vaak je voor het ontwikkelen van kanker onder de zonnebank moet gaan, is niet duidelijk. De onderzoekers benadrukken dat het niet zo is dat het veilig is als je bijvoorbeeld maar tien keer gaat. Elke keer onder de zonnebank is schadelijk.

Forse kritiek
Kankerexpert Huijgens haalt flink uit naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De minister vertelde bij Jinek op tv om de week onder de zonnebank te gaan. “Een bruingebrande minister is een slecht voorbeeld. Dat is de beste reclame om het gebruik van de zonnebank níet naar beneden te krijgen’’, zegt de kankerexpert. Het ministerie van Volksgezondheid noemt de zonnebankbezoekjes van de minister ‘een privékwestie’ en gaat er verder niet op in.

Geen verbod
Het ministerie van Volksgezondheid voelt ook niets voor een verbod op de zonnebank. Ze pleiten voor voorlichting over verantwoord gebruik en wijzen op de leeftijdsgrens van 18 jaar. Jongeren mogen niet onder de zonnebank, maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er in zonnestudio’s niet altijd op leeftijd wordt gecontroleerd.

Wat vind jij?
Moet er een verbod komen op zonnebanken ja of nee? Ga jij er wel eens onder? Is het nog steeds gebruikelijk om een beetje voor te bruinen voor je op vakantie gaat of ben jij een enthousiaste smeerder met factor 50? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling