NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: Kan ons land miljoenen extra inwoners aan?

16 december 2020 • De Peiling
NOORD-HOLLAND – De Nederlandse bevolking groeit de komende vijftig jaar gestaag door, meldt het CBS vandaag op basis van de Bevolkingsprognose 2020-2070. Naar verwachting tikken we in 2063 de 20 miljoen inwoners aan. De groei wordt vooral veroorzaakt door de komst van migranten en door de stijgende levensduur. Denk jij dat ons land miljoenen extra inwoners aankan? Moeten akkers plaatsmaken voor steden, of vind je het nu eigenlijk al te druk?
 

2020 Dipjaar

De bevolkingsgroei komt in 2020 naar verwachting uit op drieënzestigduizend personen. Dat is de helft van de groei in 2019. Door de coronapandemie is de sterfte dit jaar hoger en de migratie lager.

Met de komst van een coronavaccin en het opheffen van reisrestricties zal het sterftecijfer dalen en komen er weer meer migranten naar Nederland. Naar verwachting ligt de bevolkingsgroei in 2022 weer boven de 100 duizend. Vanaf 2023 worden er ook weer meer kinderen geboren, maar het aantal baby’s compenseert niet het aantal sterfgevallen.

Migratieachtergrond

De komende decennia groeit de bevolking alleen nog door mensen met een migratieachtergrond. Eind 2020 heeft een kwart van de bevolking een migratieachtergrond, in 2070 zal dit naar verwachting 42 procent zijn. Dit is in lijn met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Van de 1,5 miljoen mensen die  er sinds 2020 bijkwamen is 96 procent immigrant of heeft minstens één ouder die in het buitenland is geboren.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling