NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Kabinet wil totaalverbod op vuurwerk. Ben jij daar blij mee?

10 november 2020 • De Peiling

Om de druk op hulpverleners tijdens de coronacrisis te verlichten wil het kabinet dit jaar een totaalverbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Mogelijk zijn zelfs knalerwten en sterretjes voor kinderen niet toegestaan. Ben jij blij met het vuurwerkverbod?

Compensatieregeling
Voor vuurwerkverkopers komt er een compensatieregeling. Over de hoogte van de tegemoetkoming en wat er exact onder het vuurwerkverbod valt wordt nog overlegd. Zo is nog niet duidelijk of ook het lichtste vuurwerk in de ban gaat. Dit wordt ook wel kindervuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.  

Boa Bond
Twee weken geleden riep de Boa Bond op tot een vuurwerkverbod in Amsterdam. GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer pleiten ook voor een verbod omdat hulpdiensten door de coronacrisis al overbelast zijn. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 385 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Nog eens 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

Illegaal vuurwerk
Vuurwerkhandelaren zoals Bart Pronk uit Sint Maarten denken dat een  totaalverbod op vuurwerk wel eens averechts zou kunnenuitpakken. “Het is onverstandig, omdat we nu al over veel signalen uit de markt horen dat de illegale handel aan het toenemen is. Het gaat dan om nitraten, cobra’s, het zware spul. En als je daar letsel mee krijgt, dan ben je aan de beurt. En dat is wat we als legale branche willen voorkomen.”

Wat vind jij?
Ben jij blij met de kabinetsplannen om komende jaarwisseling de verkoop en het afsteken van vuurwerk te verbieden? Blijft het nu ook echt rustig of vrees je dat er veel meer illegaal vuurwerk de lucht in zal gaan?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling