Radio Ritmundo
Nu op NH Radio: Radio Ritmundo

Kabinet weigert mee te betalen aan komst Formule 1 Zandvoort

6 februari 19 • De Peiling

Circuit Zandvoort krijgt geen geld van de overheid om Formule 1 races te organiseren. Minister Bruins van sport wil geen belastinggeld uitgeven aan een commercieel race-evenement. Wat vind jij van die beslissing?

5 miljoen gevraagd

Om de begroting van Zandvoort sluitend te krijgen had het circuit, eigendom van prins Bernard junior, het kabinet gevraagd om een jaarlijkse bijdrage van 7 miljoen euro. Later werd dat bedrag teruggebracht naar 5 miljoen per jaar. Als Zandvoort in 2020 daadwerkelijk een grand prix wil organiseren, moet de begroting uiterlijk 31 maart dit jaar rond zijn. In april wordt de kalender bepaald.

Principe-overeenkomst

De Amerikaanse organisatie achter de Formule 1, Formula One Management, heeft een principe-overeenkomst gesloten met circuit Zandvoort om daar vanaf volgend jaar drie jaar lang een grand prix te houden. Dit zou betekenen dat Assen, dat naast Zandvoort ook in de race was om de grand prix te organiseren, voorlopig niet in beeld is als locatie.

Losse schroeven

“Het staat allemaal nu wel op losse schroeven”, reageert Formule 1-commentator, Louis Dekker bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.”Dit is een dikke streep door de rekening van Zandvoort. Al het optimisme is nu omgeslagen in de vraag of het nog wel goed gaat komen. Als ze de deadline van 31 maart niet halen is het klaar met Zandvoort.”

Geen belastinggeld

Minister Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het initiatief om de Formule 1 naar Nederland te halen toejuicht, maar dat de overheid geen miljoenen gaat bijdragen. De minister denkt dat het bedrijfsleven het evenement kan sponsoren en verwacht dat de organisatie ook veel verdient met de kaartverkoop voor races.  ‘Formule 1 is een commercieel evenement waar een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf zijn geld mee verdient,’ stelt hij. Het geld dat het kabinet voor sport heeft vrijgemaakt, besteedt Bruins liever aan bijvoorbeeld sporten en bewegen voor kinderen.

Wat vind jij?

Denk jij dat hiermee de kans op Formule 1 races in Zandvoort is verkeken? Vind je dat jammer of niet? Had er toch overheidsgeld naar dit evenement gemoeten? We horen graag hoe jij daar over denkt.
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder