NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: ‘Ik vind het goed dat ik vanaf woensdag automatisch orgaandonor ben’

29 juni 2020 • De Peiling

Vanaf aanstaande woensdag is iedereen in Nederland automatisch orgaandonor, tenzij je daar actief bezwaar tegen maakt. Tot nu toe was het zo dat mensen géén donor zijn, tenzij ze in het donorregister aangeven hun organen wél te willen afstaan. Met de nieuwe wet verandert dat per 1 juli en is iedereen in principe orgaandonor. Wat vind jij daarvan?

Ik vind het goed dat ik vanaf woensdag automatisch orgaandonor ben

Donorregister
Bijna 7 miljoen Nederlanders hebben hun keuze over orgaandonatie al vastgelegd in het Donorregister. De mensen die dit nog niet gedaan hebben ontvangen een brief. Als er ook dan geen keuze wordt doorgegeven worden mensen automatisch als weefsel en orgaandonor in het register opgenomen.

Cijfers in Noord-Holland
Per gemeente verschilt het aantal mensen dat al een keuze heeft vastgelegd in het donorregister. Langedijk is in onze provincie koploper. Daar heeft 66 procent van de inwoners een keus gemaakt. In Amsterdam en Diemen deed nog maar 40 procent van de bevolking dat.  

Geen toestemming
Het aandeel mensen dat géén toestemming geeft voor orgaandonatie neemt toe naarmate het Donorregister meer registraties telt. Van de 6,91 miljoen vastgelegde codicillen is 34 procent negatief, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Keuze wijzigen
Een keuze over orgaandonatie kan op ieder moment gewijzigd worden. Dat kan via de website van het Donorregister met behulp van een DigiD. Er zijn ook formulieren beschikbaar bij gemeenten en bibliotheken. Keuzes over wel of niet doneren die al eerder zijn vastgelegd in het oude donorregister blijven ook na 1 juli geldig

Wat vind jij?
Heb jij al een keus vastgelegd in het donorregister? Heb je in jouw omgeving wel eens met orgaandonatie te maken gehad? Wat vind je ervan dat iedereen vanaf 1 juli in principe automatisch donor is? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling